Határozott lépésekre van szükség vizeink állapotának javításához

2019. október 17.

Hírek

A WWF szerint a vízgazdálkodás terén különös jelentősége van annak, hogy a vízfolyások és környezetük állapotát javítsuk és vizeink egészségesek legyenek. Az Európai Unióban a felszíni vizek kevesebb mint 40%-a van jó ökológiai állapotban, Magyarországon pedig ez az arány 15% alatt van.

Víz a legszebb magyar természetfotókon

2016. november 08. - 2017. január 02.

Helyszín: Budapest Várkert Bazár

Programok

Megnyílt a legszebb magyar természetfotókat felvonultató, 41 képből álló kerítés kiállítás a Várkert Bazárban. A 26 hazai természetfotós művein keresztül sokszínű módon és stílusban köszön vissza a tárlat témája, a víz.  A hazai természetfotózás ismert és elismert az egész világon, hiszen nincs olyan világszínvonalú megmérettetés, ahol a díjazottak között ne bukkanna fel egy-egy magyar név.… Tovább »

A VÍZ ÖSSZEKÖT nemzetközi fotó- és videópályázat

2016. augusztus 01. - 2016. október 15.

Helyszín: országos pályázat

Programok

A víz nem csak az élethez szükséges egyik nélkülözhetetlen erőforrás, de a mindenkori művészetek egyik leguniverzálisabb témája is. Ez az alapelem civilizációk sorsát határozta meg a történelem során, és hétköznapjaink manapság is elképzelhetetlenek nélküle. Talán lehetetlen lenne felsorolni mindazokat a formákat, amelyekben napról napra jelen van életünkben. Most a közelgő Budapest Víz Világtalálkozó 2016 kapcsán… Tovább »

Hét vadász

2015. december 30.

Hírek

Kriska György és az ELTE Videostúdió dokumentumfilmet készített a vízalatti világ legérdekesebb és legeredményesebb ragadozó rovarjairól.

Növekvő víz és energia igény

2014. március 25.

Hírek

A világ vízfogyasztása 2030-ig 40 %-kal növekedhet, ezzel egy időben a világ energiaigénye a jelenlegi 50 százalékával, táplálékszükséglete pedig egyharmadával növekszik – áll az ENSZ egy friss jelentésében.

Összefoglaló a Víz-világtalálkozóról

2013. október 12.

Hírek

A Budapesti Víz Világtalálkozón egyhangúlag elfogadták a Budapesti Nyilatkozatot, amely azt a javaslatot teszi az ENSZ tagállamai számára, hogy a 2015 utánra elfogadandó Fenntartható Fejlődési Célok között globális, önálló és prioritással rendelkező témaként kezeljék a víz kérdését. A nyomornegyedben mobiltelefon van, WC nincs.

Űrtechnológia jótékony célokra: idd meg az izzadságod!

2013. szeptember 10.

Hírek

Furcsa gépet talált fel az UNICEF, svéd kutatókkal közösen. A Verejték Masinának keresztelt szerkezet izzadt ruhákból ivóvizet állít elő. A bemutatókon eddig több ezer ember kortyolt már a furcsa vízből.

Harc a Nílus vizéért

2013. június 10.

Hírek

Az egyiptomi külügyminiszter tegnap kijelentette, hogy országa egyetlen csepp vízről sem mond le a Nílusból, és közölte: Addisz-Abebába utazik, hogy az Etiópiában tervezett duzzasztógátról tárgyaljon.

Drámai hatású rovarölő szer

2013. június 5.

Hírek

A rovarok száma az utóbbi években folyamatosan csökkent. Most az Utrechti Egyetem kutatói összefüggést találtak az imidakloprid hatóanyagú rovarölő szerek és a felszíni vizekben élő rovarok, illetve más gerinctelenek számának csökkenése között. A tudósok a harangokat kongatják: „Ez a rovarölő szer annyira mérgezi a környezetet és olyan sok ideig ott is marad, hogy feltétlenül szükséges… Tovább »

Magyar középiskolások a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj döntőjében

2013. június 4.

Hírek

Idén először vesz részt magyar csapat a vízügyi szakma kiemelkedő ifjúsági díjaként ismert Stockholmi Ifjúsági Víz Díj nemzetközi verseny döntőjében. A fődíjért a Global Water Partnership (GWP) Magyarország által szervezett, a Víz az Élet Alapítvány, a Coca-Cola Magyarország, a GE Water and Process Technologies és a Fővárosi Vízművek által 1-1 millió forinttal támogatott hazai verseny… Tovább »