Leállították a Velencei-tó vízpótlását

2021. október 7.

Hírek

Befejeződött a Velencei-tó vízpótló rendszerének öt napon keresztül tartó üzemirányítási vizsgálata, és megtörtént az eredmények kiértékelése. Rosszak a vízminőségi eredmények.

Leszálló ágban a Velencei-tó

2021. szeptember 26.

Hírek

Július első napjaiban jelentette be Tessely Zoltán fideszes képviselő, a térségért felelős kormányfői biztos, hogy „heteken belül” megkezdődhet a vészesen leapadt Velencei-tó vízpótlása a kincsesbányai karsztvízbázisból. Sem a pénz-, sem a vízfelhasználásban nem kapott prioritást a természetes vízterület megmentése.

A Duna vize egészen más, mint ami most van a Fertő tó medrében.

2021. augusztus 31.

Hírek

Az osztrák hatóságok a Mosoni Duna vizével igyekeznek megmenteni a kiszáradástól a Fertő-tavat, ám környezetvédők szerint a módszer többet árt, mint használ, mert a folyó vizének vegyi összetétele egészen más, így beláthatatlan környezeti következményeket idézne elő, ha átvezetnék a tóba.

A nagy velencei vízpótló kormányblöff

2021. július 31.

Hírek

Azt az immár több mint fél méternyi vízoszlopot, ami hiányzik a tómederből, a belátható jövőben biztosan nem fogják a kormány által ígért módon és forrásból beletölteni.

A Csizmár-holtág természeti állapota és vízutánpótlásának lehetőségei

2021. július 24.

Hírek

A Zöld Kör – a Föld Barátai Magyarország tagja és szlovákiai partnere, a BirdLife Slovensko által megvalósított Élő holtágak (ALIVEOXBOW) című projekt egyik fő célkitűzése a Sárospatak közelében található Csizmár-holtág természeti állapotának felmérése és vízutánpótlási lehetőségeinek kidolgozása.

Szinte teljesen kiszáradt a Velencei-tavi madárrezervátum

2021. július 17.

Hírek

Két év alatt a vízmennyiség 44 százaléka eltűnt a tóból. A vízhiányos állapot miatt a tó délnyugati részén fekvő természetvédelmi terület, a Velencei-tavi madárrezervátum szinte teljesen kiszáradt.