Haverok, atombuli, hanta

2017. február 4.

Hírek

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint akkor is kénytelenek leszünk Oroszországtól fölvenni az atomerőmű-bővítésre szánt kölcsönt, ha nem szeretnénk, ami évi százmilliárdos plusz terhet jelenthet a költségvetésnek. A hosszú távú gázszerződés pedig, amit cserébe kapnánk, szintén elsősorban orosz érdekeket szolgál.

A függőség napja

2017. február 2.

Hírek

A felek tavaly februári, moszkvai találkozójakor Orbán Viktor az évszázad üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítését. Hogy ezúttal miről egyeztet az orosz elnök és a magyar miniszterelnök, az egyelőre szintén titok: nem tudjuk, mivel lepik meg a magyarokat. Az atom-ügyben szisztematikusan félretájékoztatott és gyámság alá helyezett magyar közvélemény a jelek szerint sokkal inkább tisztában van… Tovább »

Orosz hitelből bangladesi atomerőmű

2016. július 19.

Hírek

Az orosz kormány jóváhagyta, hogy a bangladesi kormány 11,38 milliárd dolláros exporthitelt kapjon atomerőmű építésére – derült ki a hivatalos közlöny honlapján nyilvánosságra hozott, az Interfax orosz hírügynökség által ma ismertetett kormányhatározatból.

Gödörben Paks 2 bankja

2016. június 24.

Hírek

Oroszország állami fejlesztési bankja meghosszabbítja a 2014-es szocsi téli olimpiához kapcsolódó hiteleinek lejáratát, valamint csökkenti azok kamatát is, hogy segítsen a kölcsönt felvevőknek törlesztési kötelezettségeik teljesítésében – közölte Szergej Gorkov, a Vnyesekonombank vezérigazgatója tegnap a felügyelőbizottság ülése után.

Oroszok építik az első egyiptomi atomerőművet

2016. június 20.

Hírek

A paksi bővítés kulcsszereplője, a Roszatom orosz atomenergetikai állami konszern a következő hónapokban keretszerződéseket ír alá az egyiptomi kormánnyal egy atomerőmű építéséről az észak-afrikai országban.

Csőd szélén a Paksot finanszírozó orosz bank

2016. június 17.

Hírek

Áron alul értékesítési eszközeit és dolgozókat bocsát el a magyar paksi atomerőmű-projekt mellett számos orosz presztízsberuházás finanszírozó bankja, a Vnyesekonombank (VEB). Az orosz állami hitelintézet hosszú hónapok óta tartó válságának aktualitásairól ezúttal a Bloomberg számolt be.

Idén 20 milliárd Paks II. előkészítésére

2016. június 13.

Hírek

Csaknem 20 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a két paksi atomerőműblokk építésére készülő projekttársaságban a magyar állam, írta mai számában a Miniszterelnökségtől kapott tájékoztatásra hivatkozva a Világgazdaság. Nem igazán látszik, hogy miként lehetne értelmesen lecserélni a paksi orosz hitelt piaci alapúra. Lázár János erre irányuló szavai így az EU-s illetékeseknek is szólhattak mutatva: a magyar… Tovább »

Paks 2-vel a putyini oligarchákat fizetjük

2016. június 2.

Hírek

Ha kicsit mögé nézünk a tervezett új paksi atomerőműnek, akkor az “évszázad üzlete” mögött két lépésben kirajzolódik az egész velejéig korrupt, Panamában offshorozó, EU-ból kitiltott orosz oligarcha hálózat, melynek a középpontjában, mint valami pók a hálójában, Vlagyimir Putyin ül. Minden pénz, amit az új blokkokra költünk, köztük a magyar adófizetők közpénze is, ennek a sötét… Tovább »

Jól járnánk a paksi kölcsön felmondásával

2016. május 28.

Hírek

Lázár János pojácát csinált valamennyi hazai atomipari szakemberből. Magyarország csak nyerne azzal, ha a kormányzat felmondaná az orosz féllel a paksi atomerőmű bővítésére kötött, tízmilliárd eurós hitelszerződést – állítják szakértők. Moszkva kölcsöne ugyanis politikai és gazdasági szempontból is rendkívül kockázatos. Ám piaci alapon sem lesz könnyű előteremteni a fedezetet a két új atomreaktor megépítésére- írta… Tovább »