Hány lába van a százlábúnak? Zoológiai kalandozások a Föld körül

2021. február 17.

Hírek

Kedvenc élőlényei a százlábúak, az ikerszelvényesek, és a hüllők. Korsós Zoltán ezen élőlények elismert szakértőjeként bejárta a fél világot. Hogyan kutatott a koreai kommunista diktatúrában? Miért értékes, és milyen veszélyek fenyegetik a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményét? Milyen a japán természetvédelem, és a hazai biológusképzés? Mik az új fajok névadási trendjei? Emellett számos érdekességről is mesél… Tovább »

Lepkegyűjtőből megszállott kutató

2018. június 18.

Hírek

A Széchenyi-díjas biológus a nyolcadik ikszhez közelítve is rendszeresen dolgozik terepen. A haon interjúja dr. Varga Zoltánnal, a Debreceni Egyetem evolúciós állattani és humánbiológiai tanszékének professor emeritusával.

2018 Széchenyi-díjazottai

2018. március 16.

Hírek

Áder János köztársasági elnök nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Széchenyi-díjat adományozott többek között Dr. Varga Zoltán Sándornak, a Debreceni Egyetem TTK Biológiai és Ökológiai Intézete Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszékének professor emeritusának természetvédelemhez is kapcsolódó munkásságáért.

Ritka zsákmány Cserkúton

2013. május 20.

Hírek

Egy nap alatt csaknem 1.000 fajt – állatokat, növényeket, gombákat – azonosítottak a kutatók a mecseki Cserkúton. A 11. Magyar Biodiverzitás Napok alkalmából összeállt 100 fős hazai és nemzetközi kutatócsoport tagjai a fűszálaktól a levegőig mindent átfésültek a kijelölt egy négyzetkilométeren.

A természet nem foglalható jogszabályokba

2013. február 2.

Hírek

Be kell látnunk, hogy a természet nem foglalható jogszabályokba, táblázatokba, brosúrákba.- Interjú Dr. Ambrus András természetvédelmi felügyelővel. Az erdőmérnök – biológus kutatási területei: szitakötők, lepkék, természetvédelem, populációbecslés jelölés-visszafogás, makroszkopikus vízi gerinctelenek, Víz Keret-Irányelv, Natura 2000.

Im memoriam Mahunka Sándor

2013. január 4.

Hírek

Bár dicsérni jöhetnék, és nem temetni! Vásárhelyi Tamás emlékezik Mahunka Sándor akadémikusra, aki majd két évtizeden át volt a Magyar Természettudományi Múzeum tudományos főigazgató-helyettese.

Elhunyt Mahunka Sándor talajzoológus

2012. december 29.

Hírek

Életének 76. évében, 2012. december 24-én elhunyt Mahunka Sándor nemzetközi hírű talajzoológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas kutató. Nevéhez fűződik többek között a magyarországi nemzeti parkok és a természetvédelmi területek zoológiai kutatásának megszervezése és irányítása.