Hirdetés
Forrás: mta.hu

Életének 76. évében, 2012. december 24-én elhunyt Mahunka Sándor nemzetközi hírű talajzoológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas kutató. Nevéhez fűződik többek között a magyarországi nemzeti parkok és a természetvédelmi területek zoológiai kutatásának megszervezése és irányítása.

Mahunka Sándor Budapesten született 1937. október 17-én. Felsőfokú tanulmányait 1956-ban kezdte meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, ahol 1961-ben szerzett biológusi és zoológusi diplomát. Az egyetem után előbb az Országos Közegészségügyi Intézet vízbiológusa lett, majd 1963-tól a Magyar Természettudományi Múzeumban kezdett el dolgozni. Az intézményben végzett tudományos munkája elismeréseként 1985-ben kinevezték a múzeum főigazgató-helyettesévé. Ezt a tisztségét majd két évtizeden keresztül, 2004-ig töltötte be. Ugyanekkor címzetes igazgatói címet kapott.

Tudományos kutatásai során talajzoológiával, az atkák taxonómiájával, ökológiájával és állatföldrajzával, illetve a trópusi területek talajfaunájával foglalkozott. 1998-ban kezdte meg munkáját az MTA Zootaxonómiai Kutatócsoportjában, emellett a kutatócsoporttal szorosan együttműködő Eötvös Loránd Tudományegyetem állatrendszertani és ökológiai tanszéken meghívott oktatói megbízást kapott.

Nevéhez fűződik a magyarországi nemzeti parkok és a természetvédelmi területek zoológiai kutatásának megszervezése és irányítása. Több külföldi tudományos felfedező út vezetője, szakértője illetve résztvevője volt. Dél-amerikai, kelet-afrikai és délkelet-ázsiai gyűjtő expedíciói eredményeként trópusi, illetve circumtropikus területek talajfaunáját írta le. Eredményeiről több mint ötszáztíz tudományos publikációban számolt be.

A Magyar Nemzeti Parkok Élővilága című sorozat zoológiai köteteinek szerkesztője, a Magyarország Állatvilága című kiadványsorozat főszerkesztője, az Acta Zoologica Hungarica és az amerikai International Journal of Acarology című szakfolyóiratok szerkesztője, szerkesztőbizottságának tagja volt. 1974-ben védte meg a biológiai tudományok kandidátusi, 1981-ben akadémiai doktori értekezését. 1975-ben lett az MTA Zoológiai Bizottságának tagja, majd 1993-ban elnöke. 1994 és 1998 között az MTA közgyűlési képviselője volt. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává 1998-ban, rendes tagjává pedig 2004-ben választották. Az MTA Biológiai Osztálya Mahunka Sándor személyében nemcsak a jeles tudóst, hanem korábbi elnökhelyettesét is gyászolja.
Kép forrása >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás