A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Az utóbbi időszakban valószínűleg mindannyian megéreztük azt, hogy milyen jelentős mértékben drágultak meg az élelmiszerek, a szolgáltatások és természetesen az ingatlanok is. Egyre többen küszködnek anyagi nehézségekkel, sokszor azonban ezen problémák hátterében nem a nagyobb beruházások, hanem az apró, látszólag jelentéktelen kiadások állnak. Ezek egyenként tekintve nem tűnnek komoly összegeknek, a hónap végén mégis észrevesszük majd a hiányukat. Lássuk, mik azok a sokszor észrevétlen apróságok, melyek az üres pénztárcához vezethetnek.

1. Gyors kávé munka előtt
A reggeli rohanásban sokszor arra sincs időnk, hogy bekapjunk néhány falatot, nemhogy arra, hogy még egy adag kávét is lefőzzünk. Ezért nagy a kísértés, hogy egyszerűen beugorjunk egy kávézóba és vásároljunk egy pohárkával, hiszen ez csupán néhány száz forintos tétel! Ha azonban összeadjuk az egy hónapban megvásárolt italok árát, már a tízezres tartományban vagyunk, ez pedig igencsak hiányozhat addig, amíg megérkezik a következő fizetés.

2. Ebédrendelés
Ha reggel a kávézásra sincs időnk, hogyan készíthetnénk minden nap ebédet? Ilyenkor megnyugtatjuk magunkat azzal, hogy egy olcsóbb menü nem okozhat problémát, ha azonban ez hetente többször is megtörténik, azt vesszük majd észre, hogy a többszörösét fizetjük ki annak, mint amit ugyanennyi étkezéshez a bevásárlásra költenénk. Gondolkodjunk inkább előre, és hétvégén főzzünk meg egész hétre: ha lefagyasztjuk az elkészített adagokat, minden nap friss ebédet ehetünk anélkül, hogy reggel korábban keltünk volna.

3. Tudatos vásárlás hiánya
Időnként kénytelenek vagyunk elmenni bevásárolni, ha azonban nem ragaszkodunk a listánkhoz, könnyen lehet, hogy telepakoljuk a kosarunkat olyan édességekkel, üdítőkkel, melyekre valójában nincs is szükségünk. Jó megoldás lehet a problémára az, ha nem üres hassal vásárolunk, esetleg ha egy nagyobb áruházból házhosszállítást kérünk, így ugyanis nem látjuk a szemmagasságban elhelyezett finomságokat a polcokon.

4. Elfelejtett előfizetések
Kikapcsolódásra természetesen mindenkinek szüksége van. Jelenleg a streaming-szolgáltatások idejét éljük, melyekből néhány havonta megjelenik egy újabb, vonzóbb ajánlat, amire természetesen mi is befizetünk. Időnként érdemes azonban átgondolni, hogy milyen előfizetésekkel rendelkezünk, és azokat, amiket legalább egy hónapja egyáltalán nem használtunk, inkább mondjuk le.

5. Késedelmes befizetések
Bárkivel előfordulhat, hogy amikor folyamatosan érkeznek a kisebb-nagyobb összegekről kiállított csekkek, néhány befizetésről megfeledkezik. Egy ilyen késedelem azonban büntetésekkel, pótlékokkal járhat, amire aztán tényleg nincs szükségünk. Felejtsük el tehát a csekkeket, és a netbank szolgáltatásunk segítségével állítsunk be csoportos beszedési megbízásokat. Így a szolgáltatók közvetlenül a számlánkról vonják majd a nekik járó összegeket, mi pedig biztosan nem feledkezünk meg egyikről sem.

6. Égve felejtett lámpák
Apróságnak tűnik, ezért sokan nem is foglalkoznak vele, annak eredményét azonban, ha használat után a szobákban égve felejtjük a lámpákat, hamarosan a villanyszámlán is látni fogjuk. Figyeljünk oda erre a rossz szokásra, ezen kívül pedig cseréljük le az égőket energiatakarékos LED izzókra: így nemcsak a rezsiköltségeket csökkenthetjük, de tettünk egy kicsit a környezetünkért is.

7. Csöpögő csapok
Komoly vízveszteséget okozhat akár egy régi, elhasználódott csaptelep is. Nagyon jó szokás, ha odafigyelünk arra, hogy fogmosás közben elzárjuk a csapot, ha azonban azok egész éjszaka csöpögnek, rengeteg vizet elpazarolhatunk. Érdemes tehát jól működő, akár kimondottan víztakarékos csaptelepeket vásárolni, ez a beruházás ugyanis hamarosan meg fog térülni.

8. Hosszú zuhany
A hideg hónapokban nagy a kísértés, hogy hosszú percekig álljunk a forró vízsugár alatt. A zuhany alapvetően gazdaságosabb mint a fürdőkád, ez azonban csak akkor van így, ha körültekintően használjuk. Zárjuk el tehát a vizet, amíg beszappanozzuk magunkat és megmossuk a hajunkat, és csak a valóban szükséges ideig álljunk a zuhany alatt. Természetesen itt is az a legjobb megoldás, ha víztakarékos csaptelepeket szerelünk fel a még optimálisabb vízhasználat érdekében.

9. A hűtőszekrény elhanyagolása
A hűtőszekrény ajtaját naponta többször is kinyitjuk. Ilyenkor a nedves, meleg levegő beáramlik a hűtőbe, ott megfagy, így idővel jég képződik a falakon. Ez azért probléma, mert az így keletkezett jég egyfajta szigetelőrétegként szolgál, így készülékünknek több energiát kell felhasználnia ahhoz, hogy a beállított hőmérsékletet elérje. Ezzel jelentősen növelhetjük az áramfogyasztást, ügyeljünk tehát arra, hogy a leolvasztást rendszeresen elvégezzük.

10. Nem megfelelő mosógéphasználat
A mosást sajnos nem úszhatjuk meg, arra azonban odafigyelhetünk, hogy hogyan használjuk a készüléket. Mosógépünk a legtöbb energiát a víz felmelegítéséhez használja fel, mossunk tehát a lehető legalacsonyabb fokon: az átlagosan szennyezett ruháknál elegendő lesz a 30 fokos program is. Várjuk meg, amíg megtelik a készülék, ne indítsuk be azt néhány ruha kedvéért: ezt a szabályt egyébként a mosogatógépek használata során is érdemes alkalmazni.

Egy kis tudatosság is elég
A fent ismertetett apróságokból eredő kiadások egyenként tekintve talán nem jelentősek, ha azonban a hónap végén összeszámoljuk a feleslegesen elköltött pénzt, komolyabb végösszeget kaphatunk. Ha nem jövünk ki a fizetésünkből, vagy csak szeretnénk egy kis pénzt félretenni a nyaralásra, akkor vegyük tudomásul, hogy a spórolásban az ilyen apró tételek is számítanak. Kezdjünk el egy kicsit tudatosabban élni: ezzel nemcsak az élhető környezetünkért tehetünk, de az életmódváltásunk eredménye a hónap végi egyenlegünkön is meglátszik majd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás