Hirdetés

Tizenegy Nobel-békedíjas, köztük Desmond Tutu érsek írt közös levelet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, melyben támogatásukat fejezték ki a 28 Greenpeace-aktivista, egy szabadúszó fotóriporter és az operatőr iránt, akik jelenleg börtönben ülnek, miközben kalózkodás vádjával nyomozás folyik ellenük. Angela Merkel német kancellár is kifejezte aggodalmát Putyinnak.

Tegnap Angela Merkel német kancellár is kiállt az Oroszországban fogva tartott sarkvidéki harmincak mellett, és azt kérte telefonon Putyin elnöktől, hogy a lehető leghamarabb találjanak megoldást a békés tüntetők ügyére.  A Nobel-békedíjasok közös levelükben arra kérik Putyin elnököt: „tegyen meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ejtsék a 28 Greenpeace-aktivista, a szabadúszó fotóriporter és az operatőr elleni extrém vádakat, és az esetleges vádak álljanak összhangban a nemzetközi és az orosz joggal.” Az aláírók az Északi-sarkvidéket „az emberiség felbecsülhetetlen értékű kincsének” nevezik, és támogatják az Északi-sarkvidék védelmét az olajkitermeléstől és a klímaváltozástól.

Amint írják, „az Északi-sarkividéken történő fúrás veszélyes, kockázatos vállalkozás. Egy esetleges olajkiömlés katasztrofális hatással lenne a Földnek erre az egyik legérintetlenebb, egyedi és gyönyörű vidékére, ráadásul hosszú távon befolyásolná a sarkvidéken lakó közösségek életét is. Az ilyen balesetek kockázata folyamatosan fennáll, ugyanakkor az olajipar nincs felkészülve egy esetlegesen bekövetkező katasztrófa negatív hatásainak megfelelő elhárítására, enyhítésére. A sarkvidéki olajfúrásnak a klímaváltozásra is jelentős hatása van, mely a világon mindenütt érezhető, mégis a világ legsérülékenyebbjei fizetik meg a fejlett országok tétlenségét.”

A levelet aláíró Nobel-békedíjasok teljes listája:

Desmond Tutu, dél-afrikai érsek
Betty Williams, észak-ír békeaktivista
Óscar Arias Sánchez, Costa Rica volt elnöke
Jody Williams, egyesült államokbeli békeaktivista
Leymah Gbowee, libériai békeaktivista
Tavakkul Karmán, jemeni békeaktivista
Rigoberta Menchú Tum, guatemalai emberi jogi aktivista
Mairead Maguire, észak-ír békeaktivista
Sirin Ebádi, iráni ügyvéd és volt bíró
José Ramos-Horta, Kelet-Timor volt elnöke
Adolfo Pérez Esquivel, argentin közösségszervező

A 28 Greenpeace-aktivistát, a szabadúszó fotóriportert és az operatőrt azután vették őrizetbe, hogy szeptember 18-án békésen tüntettek az orosz Gazprom olajvállalat Prirazlomnaja nevű északi-sarkvidéki tengeri fúrótornyánál. Október 2-án kalózkodással vádolták meg őket, ami akár 15 év börtönbüntetéssel is sújtható. A 30 embert Murmanszkban tartják fogva, amely a legnagyobb város az Északi-sarkvidéken.

A harminc fogva tartottról maga Putyin elnök mondta: „Teljesen nyilvánvaló, hogy nem kalózok.”

A sarkvidéki harmincak kiszabadítására szervezett globális kampány részeként már 1,5 millióan írták alá a petíciót, és eddig 49 ország 250 helyszínén tartottak szolidaritási tüntetéseket. Emellett a Nemzetközi Újságíró-szövetség, valamint az Európai Újságíró-szövetség is követeli a harminc fogvatartott közé tartozó két újságíró szabadon bocsátását.
 


A levél teljes szövege:

Tárgy: Ejtsék a kalózkodás vádját, és azonnal engedjék szabadon a „sarkvidéki harmincakat”

Tisztelt Putyin Elnök Úr!

Azért írunk Önnek, hogy megkérjük, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ejtsék a 28 Greenpeace-aktivista, a szabadúszó fotóriporter és a szabadúszó operatőr elleni abszurd kalózkodási vádat; valamint hogy az esetleges vádak álljanak összhangban a nemzetközi és az orosz joggal. Hisszük abban, hogy Ön is tiszteli és elismeri az erőszakmentes tüntetések jogát.

Amint azt tudja, az orosz hatóságok szeptember 19. óta fogva tartják a Greenpeace hajójának, az Arctic Sunrise-nak 30 legénységi tagját, miután az orosz hatóságok annak fedélzetére szálltak a Pecsora-tengeren. A legénység – melynek tagjai között vannak oroszok és más nemzetiségűek is – békés, erőszakmentes tüntetésen vett részt.

Nagyon örültünk szeptember 25-i nyilatkozatának, mely szerint Ön sem hiszi, hogy a Greenpeace-aktivisták kalózok lennének. Amint tudja, a Greenpeace aktivistái fegyvertelenek voltak, és békés módon tüntettek az Északi-sarkvidéket fenyegető olajfúrási tevékenységek ellen.

Az Északi-sarkividéken történő fúrás veszélyes, kockázatos vállalkozás. Egy esetleges olajkiömlés katasztrofális hatással lenne a Földnek erre az egyik legérintetlenebb, egyedi és gyönyörű vidékére, ráadásul hosszú távon befolyásolná a sarkvidéken lakó közösségek életét is. Az ilyen balesetek kockázata folyamatosan fennáll, ugyanakkor az olajipar nincs felkészülve egy esetlegesen bekövetkező katasztrófa negatív hatásainak megfelelő elhárítására, enyhítésére.

A sarkvidéki olajfúrásnak a klímaváltozásra is jelentős hatása van, mely a világon mindenütt érezhető, mégis a világ legsérülékenyebbjei fizetik meg a fejlett országok tétlenségét. Elérkezett az idő a fosszilis üzemanyagok leváltására, mostantól a biztonságos, tiszta, megújuló energiaforrásoké a jövő.

Felkérünk minden államot, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az emberiség e értékes kincsének megőrzéséért, és lépjenek túl az olajtól mint energiaforrástól való függésen. Arra kérjük Önt, az egyik leginkább érintett ország vezetőjét, hogy vezesse személyesen ezeket az erőfeszítéseket.

Világszerte milliókkal együtt követeljük, és bizakodva várjuk, hogy az orosz hatóságok ejtsék a kalózkodás vádját, bánjanak a „sarkvidéki harmincakkal” a nemzetközi és az orosz jognak megfelelően, erősítsék meg a békés tiltakozáshoz való jogot, és újítsák meg erőfeszítéseiket az Északi-sarkvidék megóvása érdekében.

Tisztelettel:

Mairead Maguire, Nobel-békedíjas (1976) – Észak-Írország Betty Williams, Nobel-békedíjas (1976) – Észak-Írország Adolfo Pérez Esquivel, Nobel-békedíjas (1980) – Argentína Desmond Tutu érsek, Nobel-békedíjas (1984) – Dél-Afrika Óscar Arias Sánchez, Nobel-békedíjas (1987) – Costa Rica Rigoberta Menchú Tum, Nobel-békedíjas (1992) – Guatemala José Ramos-Horta, Nobel-békedíjas (1996) – Kelet-Timor Jody Williams, Nobel-békedíjas (1997) – USA Sirin Ebádi, Nobel-békedíjas (2003) – Irán Tavakkul Karmán, Nobel-békedíjas (2011) – Jemen Leymah Gbowee, Nobel-békedíjas (2011) – Libéria

Kapcsolódó anyagok:

Küldj levelet a Greenpeace aktivisták szabadságáért

Hollandia fellép Oroszországgal szemben a Greenpeace-aktivisták miatt

Szabadságot a Greenpeace aktivistáknak!

Klímaváltozás: a Greenpeace cselekvésre szólítja fel a döntéshozókat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás