Hirdetés
greenfo/MTI

Több mint tizenegyezer erdei elefántot öltek meg az orvvadászok a gaboni Minkebe Nemzeti Parkban 2004 óta – közölte a közép-afrikai ország kormánya. Vadvédelmi szakértők szerint az irtóhadjárat felerősödését leginkább az elefántagyar iránti ázsiai kereslet felfutása magyarázza.

Az esőerdők borította afrikai országban él a világ mintegy százezer egyedre becsült erdeielefánt-állományának csaknem a fele. Az erdei elefánt (Loxodonta cyclotis) kisebb afrikai és ázsiai rokonánál, kemény és egyenes, rózsaszín árnyalatú agyarának roppant nagy keletje van az illegális kereskedelemben. Ázsiában elsősorban ékszereket és díszeket készítenek belőle. Egyesek szerint az Afrikában megvalósult kínai beruházások megugrása és az ázsiai országóriás növekvő befolyása még szélesebbre tárta az ajtót az illegális agyarkereskedelem előtt.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) közreműködésével készült kormányjelentés szerint 2004 óta a nemzeti parkban élő ormányosok kétharmadát ölték meg. Az orvvadászok többnyire nagy kaliberű puskával vannak felszerelkezve, és motoros láncfűrészt használnak az agyarak eltávolítására, hátrahagyva a hőségben gyorsan rothadásnak induló állattetemeket. Tanyájukat nemegyszer a sűrű dzsungelben ütik fel, és könnyen kijátsszák az amúgy sem szoros időközökben portyázó parkőrséget.

A gaboni hatóságok meg vannak győződve róla, hogy az orvvadászok zöme a szomszédos Kamerunból indul bevetésre, ahol tavaly a kormány 600 katonát vezényelt a Bouba Ndjida Nemzeti Parkba, hogy szembeszálljon a lóháton érkező szudáni orvvadászokkal. A körzetben mintegy 450 elefántot mészároltak le 2011-12-ben. "Ha nem változtatunk villámgyorsan a helyzeten, akkor az elefántok jövője veszélybe kerülhet Afrikában" – közölte Lee White, a gaboni nemzeti parkok főigazgatója.

Bas Huijbregst, a WWF képviselője elismerte, hogy nem könnyű a gaboni kormány dolga: egy harmincezer négyzetkilométer nagyságú, sűrű erdőségekkel átszőtt területen kell felvennie a harcot az orvvadászokkal, ahol nincsenek kiépített utak, és még a nyomokat is nehéz követni. 2011-ben hozzávetőleg 40 tonna illegális elefántagyart foglaltak le a hatóságok világszerte.
Fotó: Martin Harvey WWF-Canon

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás