Hirdetés

Rendhagyó módon ünnepelte alapításának 20. évfordulóját a környezetvédő szervezetek és a civil társadalom támogatása mellett elkötelezett alapítvány: nem kapott, hanem adott ajándékot. Az ünnepség alkalmából jelent meg A zöld 35 színe című interjúkötet, amely a hazai zöld mozgalom eddig még megíratlan történetének csírája, kiindulópontja lehet.

„Ezekből az életekből rajzolódik ki a környezetvédő civil törekvések története és mai állapota Magyarországon; nem pontosan tervezett és végrehajtott „ívként”, hanem a maga szerves növekedésében, gyümölcsökkel, elszáradt ágakkal, kitéve a jó és rossz időnek.”(Sólyom László ajánlásából)

A zöld mozgalom 35 szereplőjével készített életút-interjúkból nemcsak az egyes emberek – és az általuk fémjelzett szervezetek – története, tevékenysége rajzolódik ki, de összeáll a sokszínűségében is valamiféle egységet mutató mozgalom keresztmetszete, pillanatképe, és az az út, amelyet a szervezetek az elmúlt 20-30 évben bejártak. A múlt mellett szó esik a jelen nehézségeiről és küzdelmeiről, meg persze arról, hogy mi is hajtja, motiválja a megkérdezetteket a cselekvésre még ilyen sok idő után is, de nem felejtkezik el a kérdező a jövő kilátásairól, reményeiről sem.

„A civillét színes, szabad, küzdelmes, szegénységben is boldog mindennapjairól mit sem tud a kívülálló, ahogy arról sem, milyen függetlennek és elkötelezettnek lenni egyszerre, elvek mentén élni, és zöld szemüvegen át nézni a világot.” (Mihalicz Csilla bevezetőjéből).
A kötetet az Ökotárs nemcsak a csak a zöldmozgalomban tevékenykedőknek szánja, de a téma kutatói, a közelmúlt történelme, a környezet és a fenntartható fejlődés szűkebb-tágabb kérdései iránt érdeklődő olvasók érdeklődésére is számot tarthat. Az interjúkat ezért bőséges szószedet egészíti ki, eligazítva az olvasót a nevek, szervezetek, fogalmak rengetegében.

A könyv bemutatójára az Ökotárs Alapítvány „minikonferenciával” egybekötött születésnapi eseményén került sor tegnap este az A38 Hajón, ahol Novák Péter előadóművész beszélgetett Mihalicz Csilla újságíróval, a kötet szerzőjével és Nizák Péterrel, a Nyílt Társadalom Alapítvány programvezetőjével és a téma kutatójával. A konferencián emellett az Ökotárs és testvéralapítványainak (az Environmental Partnership Association tagjainak) vezetői adtak közép-európai kitekintést, bemutatva a cseh, román és bolgár zöld mozgalmak helyzetét és fő „ügyeit”. Az Ökotárs 20 évére pedig Foltányi Zsuzsa, az alapítványt létrehozó és felépítő első igazgató emlékezett vissza.
A könyv beszerezhető az Ökotárs Alapítvány irodájában.

Az Ökotárs Alapítvány a zöld mozgalom erősítésén, támogatásán keresztül járul hozzá egy környezettudatos, a nyilvánosság részvételén alapuló demokratikus intézményrendszer és társadalom kialakulásához. A környezetvédő mozgalom fejlődését adományokkal, tréningekkel, ösztöndíjas programokkal és szükség szerint szakértői, illetve technikai segítségnyújtással kívánja elérni. Az alapítvány bolgár, cseh, román és szlovák testvérszervezeteivel az Environmental Partnership Association tagja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás