Hirdetés

350 új vitorlás- és 250 csónakkikötő, 13 hektár (18 focipálya!) leburkolt felület, több mint 600 új parkoló, 100 szobás négycsillagos hotel 26 üdülőépület a Fertő tő partján kiemelt természetvédelmi területen. Az elképzelésnek már építési engedélye is van. Ki állíthatja meg az elhibázottnak tűnő fejlesztést?

A helyi természetvédőket most 20 ország 30 természetvédelmi szervezete segíti és közösen tiltakoznak a tó partjára tervezett óriásberuházás ellen az UNESCO Világörökségi Központjának küldött levelében.

Országos alig ismert a Fertő tó partjára, Sopron közigazgatási területére tervezett fejlesztés, amit a beruházó a következő videóval népszerűsít:

Különösen nem ismert a fejlesztés mérete, a tervezett fejlesztés területe több mint tízszerese a mostani szabadidős központnak, ami egyébként tényleg lehangoló képet mutat és ráfér a felújítás, de az szinte biztos, hogy nem ilyen léptékben.
Bár az ismertetőben elhangzik, hogy a fejlesztést széleskörű társadalmi egyeztetés kíséri majd, valójában ez idáig elmaradt. Annyira, hogy például a környezeti hatások vizsgálatánál sem a megbízónak sem a szakmai anyag készítőinek nem jutott eszükbe megkérdezni a határ ausztriai oldalának szervezeteit, lakóit.

Az élhető Fertő-partért küzdők csoportja egyre növekszik a Fertő tó barátainak közösségéhez itt lehet csatlakozni
A természetvédő szervezetek által megfogalmazott levél itt olvasható.   A magyar nyelvű fordítás a levél végén található.

Ahogy írják a tó magyar szakaszára tervezett kormányzati gigaberuházás miatt már két éve lezárták a tavat a strandolók elől, a helyi civilek pedig hiába tiltakoztak: egy óriási luxusszállodát és több száz hajó befogadására alkalmas kikötőt terveznek, ami azzal jár, hogy lebetonozzák a fél tópartot.

A nemzetközi tiltakozásként íródott levélben azt írják, hogy fel akarják hívni az UNESCO figyelmét a növekvő veszélyre az egyik határon átívelő UNESCO Világörökségi helyszínnel, a Fertő/Neusiedlersee Kultúrtájjal kapcsolatban.”

Egyrészt súlyos gondot okoz, hogy az un. magterületen (amely Ramsari és az EU Madár- és Élőhelyvédelmi direktíváinak keretén belül Natura 2000-es területként is nyilvántartott) belül tervezik az egyébként sem fenntartható turisztikai ingatlanfejlesztéseket. Ezek így veszélyeztetik a terület kiemelkedő egyetemes értékét.

Ahogy írják: “A helyi magyar és osztrák lakosok UNESCO Világörökségi központnak küldött figyelmeztetései ellenére nincs jele annak, hogy a magyar kormány a tó soproni partján tervezett idegenforgalmi infrastruktúra-fejlesztéseket újragondolná. A turizmus az egyik kiemelt veszélyforrás a terület természeti értékeire, és a tervezett beruházás éppen a turizmus fejlesztését javasolja az alábbi elemekkel: szálláskapacitások növelése a kultúrtáj magyar komponensének magterületén belül egy kemping, motel és 100 szobás 4 csillagos szálloda építésével; a gépjármű forgalom növelése 800 férőhelyes parkoló építésével; az idegenforgalmi használat növelése új teniszpálya építésével, és a meglévő vitorlás- és evezős kikötő férőhelyeinek növelésével. Ezek a fejlesztések nincsenek összhangban az UNESCO Világörökségi helyszínek számára kidolgozott működési útmutatóval.”

Nehezményezik, hogy a Fertő-tó Barátai elnevezésű helyi civil mozgalom szerint nem vizsgáltak alternatív fejlesztési lehetőségeket és a helyi közösségek nem vettek részt átlátható módon a tervezési szakaszban. A levélben kérik az UNESCO Világörökségi Központot, hogy ösztönözze a Világörökségi Bizottságot a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj felvételére a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. “Azonnali cselekvésre van szükség, hogy az említett világörökséget a jövő generációk számára megmentsük!” – írják.

Major Gyula, a Fertő-tó Barátai nevű szervezet képviselője azt nyilatkozta, hogy

“Bízunk benne, hogy az UNESCO Világörökségi titkársága a magyar és osztrák állammal közösen meghallgatja a nemzetközi közösség kérését és megakadályozzák a Fertő tó partján tervezett magyar beruházást.”

Mindehhez képest egy hónappal ezelőtt írtuk, hogy a beruházást tervező állami cég, a Sopron-Fertő Zrt. még a járvány kitörése előtt lemondott a százszobás vízparti szálloda, a huszonhat apartman, az ökocentrum, a madárles és a kilátó építéséről. Akkor léptek vissza, hogy egy cölöpház-tulajdonos a megyei kormányhivatalhoz fordult, mert kérés ellenére sem kapott információt a projektről, és az arról szóló döntést is csak egy hirdetményből tudta meg, pedig a szálló a vele közvetlenül szomszédos telken épülne fel.

Épülhet szálloda a Fertő partján, de nem csak ez a legnagyobb baj

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás