Hirdetés
greenfo/MTI

Belgium – ahol jelenleg mintegy 40 százalék a nukleáris energiatermelés részaránya az energiamixben – 2025-ig lekapcsolhatja az összes atomerőművi egységét. Erről már majdnem 20 éve egyszer már döntöttek, de most sem gondolják meg magukat.

Energiaár-robbanás ide, kontinentális szén- és atomerőmű-ipari lobbi jajkiáltásai oda, a belga kormány habozás nélkül megerősítette azt a korábbi döntését, hogy 2025-ig lekapcsolják az országban működő összes atomerőművet. Mindezzel  Alexander De Croo miniszterelnök állt a sajtó elé, hangsúlyozva, hogy bár az energetikai célú felhasználást beszüntetik, továbbra is folytatnak kutatásokat és végeznek befektetéseket az új atomenergia-technológiákba.

A három év múlva beálló atomcsöndről az országban 2003-ban döntöttek: az akkor hozott eredeti kormánydöntés alapján 40 évnyi működés és használat után minden nukleáris reaktort végleg le kell állítani Belgiumban, újakat építeni pedig tilos.

Alexander De Croo tegnapi sajtótájékoztatóján közölte: a hétpárti belga kormánykoalíció döntése értelmében négy éven belül bezárhatják a belgiumi atomerőműveket. „Olyan megállapodás született, amelyben a biztonság központi jelentőségű. Az általunk választott forgatókönyv biztonságos a vállalatok és hazánk számára is”.

A La Libre Belgique szerint azt is közölte, hogy noha az ország bezárja atomerőműveit, „nem zárja be kapuit az atomenergia új generációi előtt”. Belgium legkevesebb 100 millió eurót (mintegy 36 milliárd forintot) fektet a jövő atomenergiájának kutatásába, különös tekintettel a kisebb moduláris reaktorokra (SMR). Belgiumnak meg kell határoznia, hogyan pótolja az energiahiányt. A különféle kapacitások feltárásának célja a hét belgiumi atomerőművi blokk kompenzálása – hangoztatta.

A belga napilap beszámolója szerint végleges döntés március 18-án születhet az atomenergia termelés fokozatos megszüntetéséről, mivel az energiabiztonságért felelős belga ügynökség akkor mutatja majd be az energiabiztonság hosszú távú szavatolásáról szóló jelentését. Az energiaellátás biztosításának egyik kulcsfontosságú feltétele a Brüsszel közelében fekvő vilvoordei gáztüzelésű erőmű üzemelési engedélyének március 15-re tervezett megadása.

Hétből egy se marad

A nukleáris energia jelenleg Belgium energiaellátásnak mintegy 40 százalékát biztosítja. Belgium két atomerőművében jelenleg hét nukleáris reaktor működik. A francia tulajdonú Engie áramszolgáltató az ország keleti felében, Tihange mellett, (nyitóképünkön) valamint Észak-Belgiumban, Doel közelében üzemeltet erőműveket. Korábbi tervek szerint a doeli 3-as blokkot 2022-ben, a tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezik végleg leállítani, a többi reaktort pedig 2025-ben kapcsolnák le.

A döntés mögött az is ott található, hogy az öreg atomerőművekkel sok a probléma, gyakran kell azokat javítani és karbantartani, és ahogyan az mind gyakrabban a paksi atomerőmű esetében is látható: az öreg atomerőművek újraindítása sokszor nem várt komplikációkkal és csúszásokkal – vagyis: további nem előre tervezhető termeléskiesésekkel –  jár.

A belga nukleáris flotta állapotát jelzi, hogy 2018 őszén a hét blokkból hatot kényszerűségből le kellett állítani, illetve a reaktorokat ki kellett venni az áramtermelésből. Az erőműveket egyébként nem belga cég, hanem a francia Engie energiaszolgáltató üzemelteti.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás