Hirdetés

Az Építési és Beruházási Minisztérium létrehozásának az egyik oka, hogy elfogytak a beruházási források, és erre reagálni kell – mondta Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára a Portfolio Property Investment Forum konferencián.

Csepreghy szerint az energiaárak emelkedése miatt csak idén több mint 1000 milliárd forint konszolidációra van szükség. A másik kiemelkedő probléma a kamatszint elszállása, ami szintén a kiadások visszafogását, átcsoportosítását idézi elő. Ezért 10 ezer milliárd forintnyi fejlesztést kellett konszolidálni, a magyar állam ennek megfelelően felfüggesztett bizonyos beruházásokat, jelentette ki az államtitkár. Közölte: mintegy 270 ilyen döntés született, 2100 milliárd értékben.

Elhangzott még, hogy a felfüggesztett beruházásokat újratervezik és 2025-2026-ban a tervek szerint újraindítják. A már elindult beruházások nem állnak le, de egy 15-20% költségnövekedéssel számolni és azt kezelni is kell, 750 milliárd forint pluszforrás betervezésével.

A feladatok megvalósítását fogja segíteni az a keretjogszabály, amit szeptember végén, október legelején tervezetten az Országgyűlés elé bocsátanak. A keret megalkotása során az elmúlt pár hónapban az ÉVOSZ-szal, szakszervezetekkel, kamarákkal, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével egyeztettek, és olyan megoldásra törekedtek, aminek eredőjeként kevesebb forrásból többet tudnak majd kihozni. A Telex által idézett Csepreghy szerint többek között meg fog szűnni azt a gyakorlat, hogy egy darab kivitelezői ajánlatot is elfogadnak egy projektnél: mostantól legalább négy érvényes ajánlatnak kell érkeznie a kivitelező kiválasztásánál.

Nyitókép: stop kiemelt beruházások munkáskobakok. fotó: Egyed Péter

 

Kapcsolódó anyagok:

Vajon miért kaphat havi 3 milliót Lázár helyettese Áder alapítványánál?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás