Hirdetés

Nem kell jobb bizonyíték arról, milyen hatással van a tengerekbe került műanyag az állatvilágra, mint az a videó, mely egy pórul járt teknősről készült Thaiföldön.
Korábban egy szívószálat bányásztak ki egy teknős orrából.

A magyarul közönséges levesteknősnek nevezett faj egyik példányának kloákájából egy 30 centiméteres műanyagdarabot húztak ki az állatorvosok. A Daily Mail beszámolója szerint a járni  alig tudó állatra május 10-én bukkantak rá Thaiföld északi részén, ahol partra sodorta a víz. A helyiek azonnal szóltak az állatvédőknek, akik Bangkokba vitték a hüllőt. Itt megvizsgálták, és egy körülbelül harminc centiméter hosszú műanyagdarabot találtak a hátsójában. A szakértők is videót is készítettek róla, ahogy finoman kihúzzák az állatból a szemetet, de teknős még így is láthatóan szenvedett a kezeléstől.

A kloákát egyébként a teknősök nemcsak ürítésre, hanem szaporodásra is használják. Az orvosok szerint ez a példány biztosan elpusztult volna, ha nem találják meg időben, mert a műanyag már kezdte elzárni az emésztőrendszerét. A közönséges levesteknős kizárólag növényekkel és algákkal táplálkozik, a zacskót valószínűleg fűdarabnak nézte. Miután meggyógyult, a természetvédők visszaengedik az óceánba. Via zöld HVG

Egy átlagos szívószál használati ideje körülbelül 20 perc, míg lebomlási ideje 500 év.

Három éve írtuk, hogy csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet. Mi is számolgattunk egy kicsit. Magyarországon 2016-ban 52 000 vendéglátóhely volt, ha átlagosan havi 800 db szívószállal számolunk/ vendéglátóhely, az 499 200 000 db évente. Tehát a magyarországi vendéglátóhelyek évente termelnek 2,5 Föld kerületnyi szívószál hulladékot. Ebbe nem számoltunk a háztartásokban és a fesztiválokon használt darabokat… De vajon hova kerül ez a rövidéletű luxuscikk? Jó esetben hulladéklerakókba, néha a szelektív kukán keresztül újrahasznosítják, és sajnos nagyon gyakran tengerekben, óceánokban, tavakban végzi, ahol súlyos károkat okoz a vízi élővilágban. Az általában polipropilénből előállított szuperkönnyű szálat a legkisebb szellő is könnyen felkapja és mivel lebeg a vízen a csatornákon, folyókon keresztül jut el a tengerekbe, ahol egy meglehetősen sokkoló videó szerint akár egy teknősbéka orrában is landolhat. Előszeretettel fogyasztják el halak és tengeri madarak is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás