Hirdetés

A hideg idő meghozta a vadlúdcsapatokat a tatai Öreg-tóra, harmincezer madár reggeli útnak indulásában és esti behúzásában gyönyörködhetnek a hétvégi Vadlúd Sokadalom látogatói – közölték a rendezvény szervezői

Reggelre 31 ezerre emelkedett a vadludak száma a tatai Öreg-tavon! Ahogy azt a megyei szakemberek remélték, a hideg idő meghozta a vadlúd tömegeket a területre. A vadludak az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek minden évben Tatára, hogy a telet itt töltsék. Majd február végén, március elején visszaindulnak északi költőhelyeik felé.

A tatai Öreg-tó jelentőségét tovább növeli, hogy a tömeget jelentő vadlúdfajok (a nagy lilik, a vetési lúd és kisebb mértékben a nyári lúd) mellett olyan világviszonylatban is veszélyeztetett fajok is itt telelnek, mint amilyen az idén rekordokat döntögető vörösnyakú lúd, vagy a kis lilik.
A vadludak tiszteletére minden év novemberében fesztivált rendeznek a megyei természetvédők, ahol a fő látványosság a vadludak reggeli kihúzása, valamint esti behúzása. A két időpont között pedig számtalan színes programmal vár mindenkit a fesztivál.

A rendezvény idei díszvendége a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A nemzeti park bemutatkozása mellett számos az igazgatóság által működtetett természetvédelmi programról, valamint nagyközönségi akciókról és programajánlatokról is tájékozódhatnak az érdeklődők.
Lesz teleszkópos madármegfigyelés és madárgyűrűzés, játszóház, de a rendezvényre érkezik az Írottkő Natúrpark Roadshow is. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a roadshow keretében tanösvényt állít fel a rendezvényen, a tanösvényeket bemutató tábláknál pedig helyi termék-kóstoló, kézműves bemutató, természetes alapanyagú gyermekjátékok és kvíz várja az érdeklődőket.

XIII. Tatai Vadlúd Sokadalom 2013. november 29-30.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás