Hirdetés
(X)

Manapság egyre nagyobb az igény a különféle környezetbarát megoldások iránt, beleértve az építőipart is. A fát például a legtöbb esetben lehet helyettesíteni más anyagokkal, amelyek kinézetre hasonlóak, mégsem kellett miattuk élő növényeket elpusztítani. 

Az alábbi célokra például bátran használjunk falécek helyett gondozásmentes kerítéselemeket, így a fák megkímélése mellett a karbantartással járó vesződséget is megspóroljuk:

Kerítés

Nevükből adódóan ezek a termékek elsősorban kerítésanyagnak alkalmasak. Bár kinézetre olyanok, mint a szabályos falécek (a fahatású festésnek köszönhetően sokszor megdöbbentő a hasonlóság), azonban valamilyen fém, általában acél vagy alumínium alkotja őket. 

A súlyuk könnyed, egyszerű őket felszerelni és igen tartósak, ugyanis a speciális festékrétegben nem tesz kárt a csapadék, a hőmérséklet vagy az UV-sugárzás. Mindez elmondható a Nívó kerítésről is, amely szintén egy modern alternatívája a hagyományos fa kerítéseknek. 

A kerítéselemekből tetszés szerint építhető függőleges vagy vízszintes elrendezésű, illetve hézagos vagy sorolt kerítés is – ez utóbbi a teljesen zárt kialakítást jelenti, amin egyáltalán nem lehet átlátni. A Nívó alumínium elemek azonban egyéb célokra is alkalmasak. 

Lépcső- és teraszkorlát

Ezek általában a kerítéshez hasonló szerkezetűek, így semmi akadálya nincs annak, hogy falécek helyett gondozásmentes kerítéselemeket használjunk hozzájuk. A tartósságnak köszönhetően ráadásul így biztos, hogy jó pár évig nem lesz gond a cserére, hiszen a fával ellentétben a fém lécek nem korhadnak el. 

Pergola

Nincs is kellemesebb, mint egy szép, napsütéses délutánon odakinn pihenni a kertben egy pergola hűs árnyékában. Manapság nagyon trendiek ezek a nyitott kerti lugasok, melyek a kültéri lazítás kedvenc helyszínei.

El lehet helyezni alatta kanapékat, nyugágyakat, asztalokat, székeket, a teteje pedig igény szerint benöveszthető futónövényekkel, így még közelebb érezhetjük magunkat a természethez. 

A pergola tetejének burkolására azonban nem csak faanyag használható, hanem a gondozásmentes kerítéslécek is. Mivel könnyebbek a fánál, ezért az oszlopoknak kevesebb súlyt kell megtartania, ráadásul a felszerelésük is sokkal egyszerűbb lesz, hiszen nem fog megfájdulni a karunk a nehéz falécek emelgetésétől. 

(Kuka)tároló

A szemeteskuka bár nem esztétikus, ugyanakkor nélkülözhetetlen eleme minden háztartásnak. Ráadásul célszerű az utcafronti kapu közelében tárolni, hogy könnyebb legyen kivinni a ház elé, amikor érkeznek a hulladékszállítók. 

Hogyha nem akarjuk, hogy belerondítson a szép kert összképébe, akkor építsünk egy ízléses kukatárolót gondozásmentes kerítéselemekből, ahová diszkréten elrejthetjük a szemeteskukát, így nem kell hátravinni a kert végébe.

Ezen felül természetesen más funkciójú tároló (például a kerti szerszámok, vagy a biciklik számára) készítéséhez is használhatjuk őket. Egy kis fantáziával majdnem bármit megalkothatunk ebből az izgalmas anyagból, mint amire a fával lennénk képesek! A látvány pedig magáért beszél majd!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás