Hirdetés

A horgászok között szinte a legnépszerűbb témának számít a horgászbotok mellett az, hogy ki milyen horgot használ a nagy fogásokhoz. A horog mérete és típusa mellett gyakran megvitatásra kerül a műcsali és az élő csali használatának kérdése.

Kör horog

Ez a típusú horog a nevét a kör alakú kialakításáról és megjelenéséről kapta. A legtöbb esetben élő csalival használják a horgászok, mivel így nagyobb az esélye a kapásnak. A legnagyobb különbség a hagyományos horgokhoz képest akkor mutatkozik meg, amikor a kapás megtörténik. A körhorog kicsúszik az adott hal torkából, és a szájának sarkában áll meg. Ebben a pillanatban a horog elfordul, és sikeresen rögzíti önmagát. A kör horgok a normál horgokhoz képest jelentősen nagyobb kapási arányt és több sikeres fogást biztosítanak a használók számára.

Csali horog

A csali horgok a legnépszerűbb horgoknak számítanak, mivel szinte mindenhol elérhetők, ahol horgászati felszereléseket forgalmaznak. Számtalan különböző típus érhető el, a horgászati céloktól függően. A horgok többsége szerelékkel vagy egy kis rugóval van felszerelve, hogy az elhelyezett csalit stabilan a helyükön tarthassák. A hosszabb mérettel rendelkező horgok kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy a gyermekek könnyedén elsajátíthassák a horgászat alapjait. A nagyobb méretnek köszönhetően egyszerűbben felhelyezhetők a csalik, és kevesebb az esély arra, hogy baleset történjen a tanulás közbeni próbálkozások folyamán.

Aberdeen horog

Az Aberdeen horgok vékony drótból készülnek, és általában élő csalival történő horgászatra használják őket. A vékony átmérőnek köszönhetően a csalit mindenféle gond nélkül kényelmesen és sérülésmentesen lehet rögzíteni. A feltűzött csali így élve marad, amely lényegesen növeli a kapások esélyét. Ha az Aberdeen horog megtörne, abban az esetben egyszerűen egy kis nyomás kifejtésével meghajlítható és szabadon eltávolítható.

Féreghorog

A féreghorgok számos különböző típussal rendelkeznek, és a legtöbbjük puha csalétek használatára van tervezve. A műcsalival való horgászatra kiváló választásnak számítanak. Mivel a legtöbb féreghorog nagyméretű csalétek alkalmazására lett kialakítva, így széles hézagokkal rendelkezik. A szélesebb hézagok biztosítják a szükséges területet, hogy a hal szájának áthatolásával staliban rögzüljön a horog. A féreghorgok kifejezetten tartósnak és strapabírónak számítanak. A kialakításuknak köszönhetően pedig erős behatoló erővel rendelkeznek.

O’Shaugnessy horog

Elsősorban tengeri horgászatok alkalmával szokott előtérbe kerülni az O’Shaugnessy horog használata. Kerekített és kanyarított kialakításának köszönheti növekvő népszerűségét. Az O’Shaugnessy típusú horgokkal kizárólag élő csalik használatával érhető el a legnagyobb hatékonyság.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás