A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A fenntartható életmód egyre fontosabbá válik napjainkban, így lakásunk átalakítása során is gyakrabban törekszünk az ezt szolgáló megoldások választására. Otthonunk környezetkímélő kialakítása ráadásul nemcsak a bolygónknak tesz jót: hosszú távon pénzt is megtakaríthatunk vele, hiszen a rezsiszámlánkon hamarosan látni fogjuk a változást. Ezen megoldások egy része persze költségesebb befektetés, mások viszont csak egy kis odafigyelést és tudatosságot igényelnek.

Lássuk tehát, hogyan tehetjük lakásunkat környezetkímélővé és költséghatékonnyá!

1. Energiatakarékos világítás

Egy olcsóbb, és bárki számára könnyen megvalósítható megoldással kezdjük: ha otthonunk valamennyi égőjét lecseréljük, és helyettük energiatakarékos villanykörtéket, LED izzókat választunk, máris két legyet ütünk egy csapásra. Ezek ugyanis amellett, hogy jóval kevesebb energiát fogyasztanak, még hosszabb élettartammal is rendelkeznek, így ritkábban kell cserélni őket: ezzel pénzt is spórolunk és a háztartásunk hulladékmennyiségét is csökkentjük.

2. A fűtés korszerűsítése

Itt már egy kicsit mélyebben a zsebünbe kell nyúlni, egy korszerű fűtési rendszer azonban hosszú távon jelentős megtakarítást jelenthet a háztartásunknak. Számos lehetőség közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletes megoldást.

Hőszivattyú

A hőszivattyú – villamos energia segítségével – a hagyományos energiaforrások helyett a környezeti energiát hasznosítja, melyet a levegőből, vízből, vagy a talajból nyer ki. Ez az egyik leggyakrabban választott környezetbarát megoldás, hiszen telepítése egyszerű, de a beruházási költség is alacsonyabb lehet más, modern rendszerekhez képest. Előnye továbbá, hogy használata rendkívül egyszerű, nincs károsanyag kibocsátása és nem keletkezik égéstermék, így a szén-monoxid mérgezéstől sem kell tartanunk. Áramszünet esetén természetesen nem működik, erre azonban szerencsére ritkán kerül sor.

Napelem

Ez a fűtési rendszer rendkívül környezetbarát, modern megoldás, melynek segítségével hosszú távon akár teljesen elfelejthetjük a fűtési költségeket. A napelemes rendszer működtetése egyszerű, további előny pedig az, hogy ha a megfelelő feltételek fennállnak, a megtermelt áramot visszatáplálhatjuk az áramszolgáltató hálózatába. Fontos tudni, hogy a kiépítés költsége itt már több millió forintra is rúghat, azonban ennek csökkentésére gyakran találhatunk akár állami, akár uniós pályázatokat is.

3. Víztakarékos megoldások a fürdőszobában

A Földet borító óriási víztömeg mindössze egy százaléka édesvíz, ennek köszönhetően évről évre egyre többen küzdenek ivóvíz-ellátási gondokkal. A vízpazarlás visszafogása tehát nemcsak azért fontos, hogy rezsiszámlánkat csökkentsük, de a bolygónk védelme érdekében is egyre sürgetőbbé válik a kérdés.

Otthonunk fenntarthatósága érdekében már néhány apró változtatással is nagy eredményeket érhetünk el. Természetesen fontos, hogy ne folyassuk feleslegesen a vizet, de ennél is többet takaríthatunk meg, ha víztakarékos rendszerekre váltunk.

Választhatunk olyan csaptelepet, melyet vízfékkel láttak el: ebben az esetben a kar 50 százalékos nyitottságnál enyhén megakad, így elkerülhetjük, hogy egy gyors mozdulattal teljesen kinyissuk a vízcsapot, amikor csak kis mennyiségű folyadékra van szükségünk. Léteznek még gyöngyöző betéttel ellátott csaptelepek is, melyek a vízsugarat apró cseppekre osztják, így csökkentve a vízfogyasztást.

Egy víztakarékos WC-tartály segítségével öblítésenként akár 50 százalékos vízpazarlást is elkerülhetünk, különösen akkor, ha azt STOP funkcióval látták el: ennek segítségével lehetőségünk nyílik arra, hogy manuálisan megállítsuk a víz áramlását, ha nincs szükségünk a tartály teljes kiürítésére.

4. A szigetelés javítása

Ahhoz, hogy az energiatakarékos fűtési rendszerünk a legoptimálisabban működjön, oda kell figyelnünk arra is, hogy az előállított meleg ne hagyja el a lakásunkat. Ennek legjobb módja az, ha egy kis gondot fordítunk otthonunk szigetelésére. Építkezés vagy egy nagyobb lélegzetvételű lakásfelújítás esetében érdemes odafigyelni a homlokzat és a lábazat szigetelésére, de a gipszkarton falak közé is elhelyezhetünk például kőzetgyapotot, mely még a hangszigetelésben is segítségünkre lesz.

Ha ekkora munkába most nem szeretnénk belefogni – esetleg olyan társasházi lakásban élünk, ahol erre nincs is lehetőségünk –, akkor a beltéri szigetelés jelentheti a megoldást. A falakra választhatunk hőszigetelő tapétát, de a padlót is lefedhetjük ezt a cél szolgáló hőszigetelő lapokkal.

Hiába figyelünk oda azonban ezekre a területekre, ha a nyílászárókon keresztül kiszökik a meleg. Az ablak és a bejárati ajtó cseréje során válasszuk a jól záródó és szigetelő műanyag modelleket, ne feledkezzünk meg azonban a beltéri ajtókról sem. Az egyes helyiségeket általában különböző hőmérsékletre fűtjük, különösen igaz ez a garázs, a kamra vagy éppen a ritkán használt vendégszoba esetében. Ezen szobák közé tehát válasszunk olyan beltéri ajtót, mely segít kint tartani a hideget, így otthonunk fűtési költségei is jelentősen csökkenhetnek.

5. Energiatakarékos háztartási gépek

Szerencsés helyzetben vagyunk, ha a több évtizedes mélyhűtőnk vagy a 10 éves mosógépünk még mindig tökéletesen működik, ezek a régebbi eszközök azonban sokszor rengeteg áramot elhasználnak. Ha új gépet vásárolunk, mindig figyeljük az energiacímkéket, melyeket minden háztartási gépen kötelező elhelyezni: a leghatékonyabb készülékeken sötétzöld, a legkevésbé hatékonyon piros nyíl található, a kategóriák pedig az A+++ és a G között mozognak.

Legyünk egy kicsit tudatosak

A nem megújuló energiaforrások kimerülése a modern világ egyik legkomolyabb problémája, hiszen egyre többen, egyre nagyobb mértékben használjuk őket. Bolygónk védelme tehát mindannyiunk érdeke, de az sem mellékes, hogy a régi, klasszikus megoldásoknak köszönhetően a rezsiszámlánk is igen magas összegre rúghat. Ha tehát lehetőségünk van rá, válasszuk a fenntartható megoldásokat: ezek általában nagyobb egyszeri beruházást jelentenek, hosszú távon azonban megtérül majd a befektetett pénzünk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás