Hirdetés
greenfo/MTI

A tengerek és óceánok hőmérsékletének mérése és a változások előrejelzése kulcsfontosságú a hosszú távú időjárási prognózisok szempontjából. Egy japán kutatócsoport ezért szokatlan módszerrel fejleszti az előrejelzések pontosságát.

A tudósok öt tengeri teknőst engedtek szabadon Indonéziában. Mindegyik hátára egy eszközt erősítettek, ezekkel három hónapon át gyűjtöttek adatokat. Mind az öt teknős az Észak-Ausztrália és Új-Guinea közötti Arafura-tengerbe vándorolt, és ott is maradt három hónapon keresztül, míg az adatok továbbítása befejeződött. Az információk alapján megállapították, hogy a víz hőmérséklete 0,4 Celsius-fokkal lesz magasabb a megszokottnál három hónappal később – jelentette a Kyodo, japán hírügynökség.

“Az előrejelzés szinte teljesen megegyezett a műholdak által megfigyelt valódi hőmérséklet-változással” – mondta el Szato Kacufumi, a Tokiói Egyetem tengerbiológusa és Doi Takesi, a Japán Tenger-Föld Tudományos és Technológiai Ügynökség munkatársa, akik a Frontiers in Marine Science című szaklapban közzétett tanulmányban számoltak be kutatási eredményeikről. “A tengeri teknősök merülése során sikeresen rögzítettünk több mint ezer mélytengeri hőmérsékletet 2017 júniusa és októbere között” – tették hozzá.

Az óceánok hőmérsékletét mérő vizsgálatokat műholdakkal és egyéb, köztük 2000 méter mélyre süllyedő eszközökkel is végzik. A megszokott módszerek azonban pontatlanok, ha a hőmérsékletek változásáról van szó, az eszközöket ugyanis nem lehet használni sekély vízben.  Mivel az Antarktisznál lévő, hideg Déli-óceánban nem vethetők be a tengeri teknősök, ott a tengerbiológusok fókákat használnak a vízhőmérséklet megfigyelésére. “Ha találnánk egy olyan állatot, amely minden tengeri területen áthalad, létrehozhatnánk a Föld óceánjait lefedő megfigyelési hálózatot is” – mondta Szato.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás