Hirdetés

Lélektani határ alá süllyedt vissza az olajár. Hordónként 50 dollár alá süllyedt a nyersolaj ára a New York-i árutőzsdén magyar idő szerint ma késő délután. 2009 áprilisa óta nem jegyezték ilyen alacsonyan a WTI amerikai könnyűolajfajtát.

Már korábban látható volt hétfőn, hogy tovább esik majd az olaj ára napközben a magas kínálat, az alacsony kereslet és a dollár árfolyamának erősödése miatt.

Nem sokkal 17 óra 30 előtt a WTI ára 49,95 dolláron állt, ami 5 százalék csökkenés a pénteki záróértékhez képest. Csökkent a Brent ára is. Az északi-tengeri olajfajta hordónkénti ára 6,47 százalékkal 52,99 dollárra süllyedt.

A Nemzetközi Valutaalap karácsony előtti tanulmánya szerint az olajárak csökkenése 0,3-0,7 százalékponttal emeli majd 2015-ben a globális GDP-növekedést. Az olajárak csökkenésében mind kínálati, mind keresleti tényezők egyaránt szerepet játszottak. Az IMF szerint bizonytalan a piacon a kereslet-kínálat további alakulása, az azonban valószínű, hogy az olajárak felfelé korrigálnak majd, de nem érik el az elmúlt évekre jellemző szintet- írta a hvg.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás