Hirdetés
Forrás: telex.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a nagylaki határátkelőhelyen egy román furgonban 181 hőszigetelt ládában 17 ezer élő – Magyarországon védett – kecskerákot találtak.

Az előzetes szakértői vélemény alapján az állatok Magyarországon védettek, eszmei értékük egyedenként 50 ezer forint. Szállításuk engedélyköteles, de mivel a sofőrnek nem volt ilyen okmánya, a pénzügyőrök természetkárosítás miatt feljelentést tettek a rendőrségen. Az állatokat a NAV és a rendőrség átadta a Szegedi Vadasparknak. A sofőr fuvarlevele szerint 772 kilogramm élő kecskerákot szállított Olaszországba. A védett állatok természetvédelmi értéke meghaladta a 842 millió forintot.

A kecskerák (Astacus leptodactylus) szerepel az IUCN – Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.

A NAV sajtóközleményében azt írja, hogy kiemelt figyelmet fordítanak az állat- és növényvédelemre. „Kollégáink számára fontos küldetés, hogy megakadályozzák a nemzetközileg védett fajok egyedeinek csempészését és fellépjenek a szaporítók, és az illegális állatkereskedelem ellen. Intézkedéseik az állatok védelmét, jólétét szolgálják” – írják.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás