Hirdetés
greenfo/MTI

A barna özvegyek viszonylag újnak számítanak Észak-Amerikában, először 1935-ben Floridában észlelték a pókfaj egyedeit. Dél-Kaliforniában 2003-ban jelentek meg, de az utóbbi évtizedben oly sikeresen terjeszkedtek, hogy hamarosan kiszoríthatják az őshonos fekete özvegyeket.

A fekete özvegy pókokat (Latrodectus) a barna özvegyek (Latrodectus geometricus) szorítják ki Kalifornia déli részén. A pókfaj terjedését a Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményének kutatói vizsgálták, akiknek eredményei a Journal of Medical Entomology júliusi számában láttak napvilágot – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

A barna özvegyek viszonylag újnak számítanak Észak-Amerikában, először 1935-ben Floridában észlelték a pókfaj egyedeit. Dél-Kaliforniában csupán 2003-ban jelentek meg, de az utóbbi évtizedben oly sikeresen terjeszkedtek, hogy hamarosan kiszoríthatják az őshonos fekete özvegyeket. A Kaliforniai Egyetem kutatói összesen 72 helyszínen – városi ingatlanokban, parkokban, mezőgazdasági területeken, valamint érintetlen természeti környezetben – keresték a barna özvegyeket. Ezzel párhuzamosan kutatták a fekete özvegyeket is, hogy összehasonlíthassák a két pókfajta előfordulását és élőhelyeit.
"A barna özvegyek nagyon gyorsan terjedtek el, és olyan helyeken is megtaláltuk őket, ahol a fekete özvegyekre számítottunk" – hangsúlyozta Richard Vetter, a tanulmány szerzőinek egyike. A két pókfaj között egyfajta versengés folyik. Az újonnan betelepült pókfaj egyes helyeken sikeresen kiszorítja vetélytársát, és vannak olyan területek is, ahol csak a barna özvegy képes megélni. Más élőhelyeken viszont változatlanul a fekete özvegy dominál.

A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a lakóházak közvetlen környezetében hússzor annyi barna özvegy rejtőzködik, mint fekete, előbbiek különösen kedvelik a kerti bútorokat, a falakban lévő apró réseket, a kerítéseket. Ugyanakkor a házak, lakások belsejében nem találtak barna özvegyeket.
"A háztulajdonosoknak nem árt ismerni a barna özvegyek rejtekhelyeit. Annak ellenére azonban, hogy növekszik a pókcsípés valószínűsége, csökken az emberekre leselkedő veszély, hiszen a barna özvegy mérge kevésbé toxikus, mint a fekete özvegyé" – mutatott rá Richard Vetter.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás