Hirdetés

A méhlegelők, beporzóbarát és rovarbarát kertek fogalma már régóta a köztudatban él, azonban sokszor kapnak negatív megítélést, hiszen a kusza, gondozatlan kert vagy épp közterületi ágyásokkal azonosítjuk őket, holott ahogy minden zöldítés esetében sok múlik a tervezésen és a megfelelő növényválasztáson. Jogosan merül fel a kérdés, miért is van szükség ilyen tematikus kertre, körbe járva a témát szembe találkozunk a természetes élőhelyek csökkenésével és a túlzott növényvédőszer használattal, mint fő okokkal, de ezek nem kizárólagosak, a kép ennél árnyaltabb. A beporzóbarát kertek élőhelyfoltokat biztosítanak, melyek beilleszthetők a városképbe, de saját otthonunk közelében is kialakíthatunk ilyen kertrészeket, ágyásokat, hiszen ezek minél sűrűbben helyezkednek el, annál átjárhatóbb az állatok számára.

Azonban mielőtt a kertre és a növényeire rátérnénk, ejtsünk szót azokról az állatokról, melyek egy ilyen kertet látogatni fognak. A beporzók közül a méhek a legismertebbek, azonban nem kizárólagosak, így lepkék, bogarak, sáskák, sőt darazsak is helyet kapnak a beporzók között. Ebből jól látszik, hogy egy igazán sokszínű és rendszertani csoportokon átívelő társaságról van szó, ennek fényében pedig a növények kiválasztásában is sokszínűségre és szezonalításra kell törekedni. Táplálékot, rejtekhelyet kell biztosítani az oda látogató ízeltlábúaknak, mellyel már a beporzóbarát és a rovarbarát kert nem határolódik el élesen egymástól.

A beporzópbarát kert létrehozását három fő pontra bonthatjuk,
az első az igények és korlátok felmérése,
a második az állatok megismerése (tápláléknövények, repülési idő, telelés),
a harmadik pedig a tervezés, mely az első két pontból adódik és szerves részét képezi maga a növényválasztás is, mely egy ilyen kert alapját adja.

A növényválasztásnál esősorban az egynyári, évelő és cserje kategóriák azok, melyek között érdemes böngésznünk. Az egynyáriak egy érdekes csoport mellyel az évenkénti változatosságot biztosíthatjuk, ráadásul balkonládában, dézsában is nevelhetjük ezeket a növényeket. A beporzók által szívesen látogatott egynyáriak közé tartozik a körömvirág (Calendula officinalis), a napraforgó (Helianthus annuus), a hamvas zsálya (Salvia farinacea), az ernyős verbéna (Verbena bonariensis), a rézvirág vagy legényrózsa (Zinnia elegans) és a bazsalikom (Ocim um basilicum).

Az évelő közül is számos faj (és fajta) van, mely kifejezetten jól illeszkedik egy ilyen tematikus kertbe, ráadásul mivel egy sokszínű csoportról van szó, így kora téltől egészen késő őszig lehet virágzó növény a kertben. Az évelők közül beporzók számára attraktív növények például a következők: ánizsillatú izsópfű (Agastache foeniculum), a rozmaring (Rosmarinus officinalis), a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea),  a kaukázusi ördögszem (Scabiosa caucasica), a citromfű (Melissa officinalis), a díszcsorba (Liatris spicata), a méhbalzsam (Monarda spp.), a levendula (Lavandula ssp.), a kakukkfű (Thymus ssp.), a sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) és a varjúháj (Sedum ssp.).

A virágzó évelőket és egynyáriak elsősorban a nektáradóként kerül a beporzóbarát kertbe, addig a cserjék már egész évben élőhelyet biztosítanak, leveleikkel pedig nem egyszer táplálékot szolgáltatnak a lárváknak, de a lárvabölcsőkhöz is alapanyagot biztosíthatnak, így tökéletes kiegészítői az előző két növénycsoportnak. A téli időszakban pedig kiemelten fontosak, hiszen míg az egynyáriakat, évelőket visszavágjuk, addig ezt a cserjéknél csak tavasszal elvégzendő feladat, így az áttelelő ízeltlábúak, peték és bábok a cserjéken vagy azok tövében a lomb alatt nagyobb eséllyel vészelik át a téli időszakot.

A cserjék közül egy ilyen kertbe könnyen beilleszthető a hólyagvessző (Physocarpus opulifolius), az angol kékszakáll (Caryopteris x clandonensis), a cserjés pimpó (Potentilla fruticosa), a kerti mályvacserje (Hibiscus syriacus), a gomvirágcserje (Cephalanthus occidentalis), kínai selyemvirágfa vagy elterjedtebb nevén kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica), a nyáriorgona (Buddleja davidii) és a japán hólyagvessző (Spirea japonica) is. Az eddig felsorolt növények a legelterjedtebbek a beporzóbarát kertben, de természetesen nem kizárólagosak, így egyszerűen igényeinkhez és kertünk adottságaihoz leginkább illő növényeket összeválogatva hozhatjuk létre saját, egyedi rovarlátta kertünket.

Kapcsolódó anyagok:

Akit 10 évesen beszipkázott a kakukk lobbi – a Greenfo podcastjában Orbán Zoltán

Bécs kaszával harcol a rovarokért

Madárbarát kert alapjai

Mi a baj a budapesti méhlegelőkkel?

Méheket érintő veszélyekre figyelmeztet a Beporzók napja

Újabb kutatás az ízeltlábúak elképesztő pusztulásáról

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás