Hirdetés

A tavaszi virtuális békemenet után ismét aktivizálta magát a CÖF-CÖKA, hogy támogassa a kormány Liget-projektjének folytatását. A Szerencsejáték Zrt. és az MVM által közpénz százmilliókkal kitömött fideszes álcivilek szerint a főpolgármester a VÉSZ elfogadásával „végképp ellehetetlenítené a park történelmi megújítását”. Rendeletet adott ki a kormány: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget.

A szervezet tegnap mozgósító köremailben hívta fel a híveit, hogy minél többen menjenek el a Karácsony Gergely vezette fővárosi közgyűlés mai ülésére, ahol a Városligeti Építési Szabályzat módosítása lesz az egyik napirendi pont. Az email tartalmát közleményként a Magyar Hírlap is lehozta.

A CÖF szerint a főpolgármester a VÉSZ elfogadásával „végképp ellehetetlenítené a park történelmi megújítását”. Valójában arról van szó, hogy Karácsony a korábbi    ígéreteknek megfelelően a dokumentummal teremtené meg a jogi hátterét annak, hogy az eddig el nem kezdett építkezések meginduljanak, és a jelenleginél több beruházás folyjon a Városligetben. A VÉSZ három épület megvalósítását gátolná meg: elmaradna az Új Nemzeti Galéria, a Városligeti Színház, Magyar Innováció Háza megépítése.  A CÖF szerint ezzel veszélybe kerülne a Liget-projekt.

A kormánypárti szervezet májusban békemenetet is szervezett a teljes beépítési terv támogatására, igaz a járványhelyzet miatt akkor csak virtuális felvonulást hívhattak össze a VÉSZ-ről tartott lakossági fórumra. Emellett kétezer levelet is elküldtek a fővárosi önkormányzatnak. Via 24.hu.

A  “független civileket” a Soros pénzén kitanított Orbán-kormány közpénzből jól kitömi.
Csak az idén az állami lottóvállalat június elején 100 millió forint értékű szponzorálási szerződést kötött a Fideszt nyíltan támogató szervezettel, ami korábban is kapott már tőlük 70 milliót, az MVM-től pedig félmilliárdot.

Rendeletet adott ki a kormány: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget

Ma ül össze a Fővárosi Közgyűlés, hogy a Városliget építési szabályzatát átírja, így megakadályozza egyes épületek felépítését a Városligetben, a kormány tegnap este azonban kiadott egy rendeletet arról, hogy a közgyűlés döntése eleve érvénytelen.  Pedig Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi önkormányzati választás után azt mondta: „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit a főváros felelős vezetői nem akarnak”Ilyen az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház. Átmeneti változtatási tilalmat el is rendelt a közgyűlés, de azt idén tavasszal egy törvénnyel felülbírálták.

Vagyis törvénnyel helyeztek hatályon kívül egy ellenzéki többségű testületben szabályosan elfogadott és kihirdetett önkormányzati rendeletet, és ezzel megteremtették a projekt eredeti tervek szerinti befejezésének lehetőségét.

Most a kormány tovább ment. Kimondta: az említett építési helyeken „épület és építmény létesíthető” a rendeletben megjelölt részletes beépítési szabályok betartása mellett.

Például 40 méter lehet a legmagasabb pont, az „A” jelű építési helyen (azaz a Nemzeti Galériánál) összesen négyzetméter meg nem haladó területű lapostető kialakítása megengedett zöldtető létesítése nélkül is, a „B” és „F” építési helyeken (ez a Fővárosi Városligeti Színházat és a Magyar Innováció Házát jelenti) eredeti tervek alapján újraépülő épületeken nem kell zöldtetőt létesíteni, és a területen „kizárólag közel nulla energiaigényű” épületek tervezhetőek és kivitelezhetőek.

A rendelet lényege pedig ez, értelemszerűen a jövőben elfogadni kívánt önkormányzati szabályozásra vonatkozóan is: „ha a Városligeti Építési Szabályzat vagy az OTÉK [Országos Településrendezési és Építési Követelmények] a beépítés [e jogszabály] (2)–(6) bekezdésében, valamint a 4/A. §-ban meghatározott sajátos szabályaival ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor a Városligeti Építési Szabályzatot és az OTÉK-ot nem lehet alkalmazni”. Via HVG.hu

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás