Hirdetés

Ehhez nem kell nagy “nemzeti” konzultáció. 1 milliárd közforintot spórolt meg mindannyiunknak az Energiaklub egyetemisták körében végzett online kutatásával, melyből kiderült: a felsőoktatásban tanuló hallgatók 67%-a ellenzi az új paksi erőmű megépítését. A több ezer milliárdos orosz hiteleket ők fogják nyögni.

A kutatás szerint közel felük úgy érzi, nem rendelkezik elegendő információval a beruházásról. Az Energiaklub az elkövetkező hónapokban több egyetemen és főiskolán tart fórumokat, ahol a diákok tájékozódhatnak Paks II-ről, és kialakíthatják saját véleményüket Magyarország energetikai jövőjéről, ami nem pusztán energetikai kérdés, hanem gazdasági és társadalmi ügy is.

Az Energiaklub nem reprezentatív, online felmérésben tudakolta meg a hallgatók véleményét arról, hogy a miként gondolkodnak Paks II-ről, mennyi és milyen információval rendelkeznek a beruházásról. Öt nagy felsőoktatási intézmény (ELTE, BME, BCE, SZTE, ME) hallgatói, összesen kétszázan vettek részt a kutatásban.

A válaszok alapján négy nagyobb csoport körvonalazódik:

„Vérbeli ellenzők
Úgy érzik, nagyon érinti őket a téma, és van is elegendő információjuk a beruházásról, éppen ezért nagyon ellenzik azt. Döntésüket elsősorban az alternatív lehetőségekre, környezetvédelmi szempontokra alapozzák, de bosszantják őket a beruházás gazdasági jellemzői és a döntési folyamat átláthatatlansága is.

„Vérbeli támogatók”
Kiállnak Paks II mellett, elsősorban az erőmű szükségességét hangsúlyozták és bizalmukat fejezik ki a használni kívánt technológia iránt. Az ebbe a csoportba tartozó hallgatók aránya csupán negyede a vérbeli ellenzőknek.

„Érdektelen támogatók”
Ezen hallgatók úgy vélik, hatással lesz ez a beruházás az életükre, bár bevallásuk szerint nem rendelkeznek elegendő információval. A beruházás szükségességét emelik ki és környezetvédelmi szempontokra hivatkoznak, ugyanakkor leginkább a beruházás gazdasági jellemzői és a lehetséges alternatívák foglalkoztatják őket a témakör kapcsán.

„Alultájékozott ellenzők”
Ez a csoport úgy érzi, hogy bár a téma nagyon nagy hatással lesz az életükre, lényegében alig rendelkeznek információval, ezért inkább ellenzik a beruházást.

Az Energiaklub az egyetemistákat leginkább érdeklő kérdések mentén állította össze előadásait, melyeket egyetemi fórumok keretében vitatnak meg a hallgatókkal. Az első két fórumhoz május 4-én Egerben és Miskolcon lehet kapcsolódni. A találkozások alkalmával a szervezők helyszíni kutatással, még több hallgatót bevonva tovább árnyalják a képet a hallgatók véleményéről. A fórumsorozat a Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott „A demokratikus jogok érvényesítése az új paksi atomerőmű kapcsán” projekt keretében valósul meg. A fórumok a tervek szerint 5-8 felsőoktatási intézménybe jutnak majd el 2016 májusáig.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás