A rovat kizárólagos támogatója

Sok van mi csodálatos, de az országos zöldhatóság vezetőjének diplomabotrányainál alig van csodálatosabb. Meg annál is, amilyen kitartással, tűzön-vízen át, a törvénytelenségekre is fittyet hányva, Fazekas Sándor miniszter védi ezt a botrányhős politikai kalandort.

Tolnainé Szatmári Katalin vezetése alatt törvénytelenségek sorozata tapasztalható a Főfelügyelőségnél, ahogyan azt Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság vezetője, illetve Szabó Máté ombudsman is megállapította megkereséseim alapján lefolytatott vizsgálataikban. Mindezek nyomán hiába szólítottam fel Fazekast Tolnainé eltávolítására, a múlt csütörtöki éves meghallgatása során a parlament Fenntartható fejlődés bizottságában is bagatellizálni próbálta a helyzetet. Szerinte minden rendben, a hatóság jól végzi a munkáját, ha meg vannak törvénytelenségek, akkor majd ránéz, hogy inkább ne legyenek.

Az mindenesetre immár nem kérdés, hanem faktum, hogy a főfelügyelőség törvénytelenül működik. Az kérdés ugyanakkor nyitva van, hogy egyáltalán törvényes volt-e Tolnainé kinevezése a hatóság élére? Az már korábban, az atlatszo.hu cikkéből kiderült, hogy a sokat hangoztatott doktori címe nem valós – ami nem akadályozza meg mondjuk a minisztert, hogy továbbra is doktorként címezze úton-útfélen. De vajon van-e szakirányú diplomája, ami szükséges a poszt elfoglalásához? Tolnainé sokáig a Pannon Egyetem környezetirányítási szakértő papírjára hivatkozott, erről azonban hamarosan kiderült, hogy ez egy posztgraduális képzés volt, amihez alapdiploma volt szükséges. Sokan nyomoztunk az után, mi lehetett ez az alapdiploma, mivel ismételt követelésre sem tett közzé sem a minisztérium, sem a hatóság értékelhető önéletrajzot. Végül az atlatszo.hu perre vitte a dolgot, ennek hatására végül nagy nehezen nyilvánosságra hoztak egy önéletrajzot. Tolnai Jánosné önéletrajza a kormany.hu oldalról (pdf 151 KB)

Eszerint Tolnainé alapdiplomája a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola Villamosmérnöki Karán szerzett villamosmérnök informatikus végzettsége. Jóllehet erre vonatkozóan korábban kérdeztem Tolnainét, ő pökhendin utasította vissza képviselői megkereséseimet, mondván, hogy többet nem kíván ezzel az üggyel foglalkozni. Mostanra bebizonyosodott, hogy oka is volt arra, hogy diplomáira vonatkozó kérdéseket hárítsa. A Kandó jogutódjaként működő Óbudai Egyetemhez küldött adatkérésemre kapott válasz ugyan a Tolnainéra vonatkozó kérdéseket elutasította, arra hivatkozva, hogy olyan személyes adatokról van szó, amelyek csak az érintett beleegyezésével adhatók ki. A képzésre vonatkozó kérdéseimre adott válaszból viszont kiderül, hogy sem a hivatalos önéletrajzban szereplő Villamosmérnöki Kar nem létezett, sem pedig villamosmérnök informatikus képzés nem folyt (a teljes válasz a szövegre kattintva olvasható):

Kedves Tolnai Jánosné Szatmári Katalin!

Mindez két alapvető kérdést vet fel:

1. Végre adjon akkor egyértelmű, diplomamásolatokkal igazolt választ, hogy milyen egyetemi szintű alapdiplomát szerzett, mikor és hol, amely megalapozta a Pannon Egyetem környezetirányítási szakértői képzését? Van Önnek egyetemi diplomája?

2. Ki felelős azért, hogy a kormany.hu hivatalos felületén egy olyan önéletrajzot tettek közzé, amely lényegi, a pozíciója betöltésére való alkalmasságot befolyásoló ponton hamis adatokat tartalmaz? Mi a jogi megítélése Ön szerint ennek az okirat-hamisításnak?

Kapcsolódó anyagok:

Jogsértő főhivatalnoknak falaz az agrárminiszter

Hatósági kas(s)za

El fog-e eljárni az OKTVF eszkalálódó botrányai ügyében Fazekas Sándor?

OKTVF-botrány: ombudsmani vizsgálatot kér a PM

A Fidesz továbbra is védi a zöldhatóság vezetőjét

Tolnainé leváltását követeli a Jobbik

Zöldhatósági anomáliák – piaci iszonyok

Alkalmatlan miniszter? Jávor-Fazekas parlamenti csörte

Rémálom a zöldhatóságnál. Tolnainé, negyedik menet

Rémálom a zöldhatóságnál III. És így tovább a csillagokig…

Rémálom a zöldhatóságnál II.

Áldoktor vezeti az országos zöldhatóságot

Mi folyik a környezetvédelmi főhatóságnál?

Meddig titok az áldoktor főigazgatónő önéletrajza?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás