Hirdetés
greenfo/MTI

A Földközi-tengerben élő cápa- és rájafajok több mint felét a kihalás veszélye fenyegeti – közölte a Természetvédelmi Világszövetség, amely a túlhalászatot nevezte meg a jelenség legfőbb okaként.

A szervezet Spanyolországban most kiadott közleménye szerint a Földközi-tengerben élő 72 ismert fajból 39-et "a kihalás fokozott kockázata" fenyegeti – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. Ezek közül húsz faj – 12 cápa- és nyolc rájafaj – a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy mindössze egyetlen lépésre van a kipusztulástól. Utóbbiak közé tartozik a közönséges pörölycápa, a nagy fehér cápa és a kékcápa. A genfi székhelyű Természetvédelmi Világszövetség szerint a régióban élő cápa- és rájafajok közül tizenegy rosszabb természetvédelmi státuszba került a szervezet 2007-ben kiadott legutóbbi értékelése óta.

Az IUCN szerint az elmúlt fél évszázad során 13 cápa- és rájafaj pusztult ki a Földközi-tenger különböző pontjain a túlhalászat következtében. A lokális kihalások Spanyolország, Franciaország és Olaszország vizeiben voltak inkább jellemzőek, valamint az északnyugat-afrikai és az Adriai-tengert övező országoknál. 

Nick Dulvy, az IUCN cápákra specializálódott csoportjának közleményében azt írja: a kormányoknak halászati kvótákat kellene bevezetniük és védett övezeteket kellene kialakítaniuk hazai szinten. Mint fogalmazott: "a fogyasztóknak pedig tisztában kell lenniük azokkal a kockázatokkal, amelyeket ezeknek a termékeknek a megvásárlása von maga után".

A kutatók szerint a cápákat és közeli rokonaikat, a rájákat sújtja leginkább a túlhalászat, mivel nagyon sok fajuknál évekbe telik, mire a fiatal példányok elérik az érett kort és emellett viszonylag kevés utód is születik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás