A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy friss tanulmány szerint összefüggésben áll az alvás és a globális felmelegedés. Nem elég, hogy a növekvő hőmérséklet negatívan hat az ember alvására, ami még aggasztóbb, hogy a kutatók szerint nincs jele annak, hogy az emberek képesek lennének alkalmazkodni a melegebb éjszakákhoz.

One Earth című folyóiratban publikált  friss tanulmány szerint világszerte alvásproblémákat okoz a globális felmelegedés, és különösen a nőket és a súlyos betegségekkel küzdő idős embereket viseli meg. A tanulmány szerint egy átlagos ember már most is évente 44 órát veszít az alvásidejéből, ami 11 olyan éjszakát jelent, amikor hét óránál, vagyis a megfelelő alvásmennyiségnél kevesebbet alszik.

PEDIG A JÓ ALVÁS KULCSFONTOSSÁGÚ AZ EGÉSZSÉG ÉS A JÓLÉT SZEMPONTJÁBÓL. A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS AZONBAN MÉG GYORSABBAN NÖVELI AZ ÉJSZAKAI HŐMÉRSÉKLETET, MINT A NAPPALIT, AMI MEGNEHEZÍTI AZ ALVÁST.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a növekvő hőmérséklet károsítja az egészséget; többek között a szívroham, az öngyilkosságok és a mentális krízisek, valamint a balesetek és sérülések számának növekedésével, továbbá a munkaképesség csökkenésével. Azonban a kieső alvásidő is tovább fog nőni a felmelegedéssel, és ez egyes csoportokat sokkal jobban érint, mint másokat.

A legtöbbünk számára az alvás a napi rutin nagyon intim része, életünk közel egyharmadát alvással töltjük. A világ számos országában azonban egyre többen nem alszanak eleget – magyarázta Kelton Minor, a Koppenhágai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.  Hozzáfűzte: a tanulmányukban először bizonyítják be az egész világra kiterjedően, hogy az átlagosnál melegebb hőmérséklet rossz hatással van az emberi alvásra. Ami még aggasztóbb, hogy a kutatók szerint  nincs jele annak, hogy az emberek képesek lennének alkalmazkodni a melegebb éjszakákhoz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás