Hirdetés
greenfo/MTI/index

A kétéltűeket világszerte évek óta tizedelő fertőző betegség “része a Földön zajló hatodik tömeges kihalásnak” – állapították meg kutatók, akik szerint soha egyetlen betegség sem okozott még ekkora pusztítást a természetben az ez irányú feljegyzések kezdete óta.

Békák, varangyok és szalamandrák tömegeinek pusztulását okozta az elmúlt ötven évben a Batrachochytrium dendrobatidis nevű rajzóspórás gomba miatt kialakult kitridiomikózis – írja a BBC hírportálja.A fertőző betegség ma már a világ több mint hatvan országában jelen van, a legsúlyosabban Ausztrália, Közép-Amerika és Dél-Amerika területét sújtja.

"A vadvilágot érintő, erősen fertőző betegségek – köztük a kitridiomikózis – hozzájárulnak a bolygón zajló hatodik tömeges kihaláshoz" – mondta Ben Scheele, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.
A kutatók három évtizeddel ezelőtt figyeltek fel a kétéltűek világszerte tapasztalható pusztulására és hamarosan azonosították az "elkövetőt". A Batrachochytrium dendrobatidis nevű gomba a kétéltűek bőrét támadja meg és gyakorlatilag élve "felfalja" őket.

A kutatók most a Science című tudományos folyóiratban publikálták a jelenséggel kapcsolatos eddigi ismereteket. A főbb megállapítások közé tartozik, hogy a betegség mostanáig legalább 501 kétéltűfajt – az ismert fajok 6,5 százalékát – sodorta a kihalás szélére. Kilencven fajról megerősítették vagy feltételezik, hogy kipusztult a vadonban, míg a többinek 90 százalékkal csökkent a populációja.
Sok faj esetében közvetlenül a betegség számlájára írható a pusztulás, másoknál azonban az élőhely elvesztésével, a klímaváltozással és a betolakodó, ragadozó fajokkal együtt járul hozzá a fajok kipusztulásához. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy a madárvilág legborzasztóbb gyilkosa, a házi macska csupán 430 faj létét fenyegeti, a betolakodó rágcsálók pedig 420 fajét.


Megvan a békagyilkos gomba eredete

Megvan a békagyilkos gomba eredete

Kelet-Ázsia lehet az eredeti hazája a kétéltűeket világszerte pusztító gombának – derül ki egy nemzetközi kutatásból, amelyet a londoni Imperial College vezetett, és amelyben a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója, dr. Vörös Judit is részt vett – írtuk egy éve.

Már régen felismerték a kutatók, hogy a több kontinenst érintő tömeges béka-, gőte- és szalamandra-pusztulásért a Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) nevű kitridgomba a felelős. A kitridgombák világszerte elterjedtek, de mostanáig nem volt világos, hogy a kórokozó gyilkos változata honnan indult és terjedt szét.
Egy éve a Science folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a globális kétéltűpusztulásért felelős gomba Kelet-Ázsiából származik.


A kitrid már legalább az 1970-es évek óta szedi az áldozatait, de csak 1998-ban azonosították az állatok pusztulásáért felelős gombafajt. 2007-ben már azt is tudták, hogy a korábbi rejtélyes halálesetekért is ez a gomba felelt, és akkor úgy becsülték, hogy a fenyegetés kétszáz békafajt érint. Jó hír, hogy a kitrid az 1980-as években pusztított a legjobban, mára csökkent a hatása, ritkábbak a járványszerű pusztulások. A globális veszély azonban továbbra is fennáll, és a kétéltűek 39 százalékának csökken az egyedszáma a gomba miatt.

A kutatók szerint a globalizáció és a vadkereskedelem az elsődleges oka a globális járványnak és a betegség folyamatos terjedésének. Hogy véget érjen a pusztulás, ahhoz sokkal szigorúbban kell szabályozni az állatok nemzetközi kereskedelmét. Bármilyen jól is mutat egy különleges béka a terráriumban, az élővilág kipusztításban segédkezni elég rossz hobbi.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás