Hirdetés

Az ukránok régiónként evakuációs parancsnokságokat állítottak fel, és kidolgozták az atomerőmű 30-50 km-es sugarú körzetének kitelepítési tervét.

Az ukrán hatóságok felkészültek az emberek tömeges evakuálására Ukrajna több régiójában, amennyiben Oroszország terrortámadást hajtana végre az ideiglenesen megszállt Zaporizzsjai atomerőműben – jelentette ki Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos. Elmondása szerint az ukránok régiónként evakuációs parancsnokságokat állítottak fel, és kidolgozták az atomerőmű 30-50 kilométeres sugarú körzetének kitelepítési tervét – írja a karpathir.com. 

Lubinec közölte, hogy minden egészségügyi felszerelést előkészítettek, kidolgozták a logisztikai útvonalakat, hol helyezik el és hogyan szállítják el az embereket. Hozzátette: amennyiben ez bekövetkezne, a szakszolgálatok mellett az önkéntes szervezeteket is bevonnák az evakuálásba. Az ombudsman hangsúlyozta, hogy értesüléseik szerint Oroszország egy terrorcselekmény forgatókönyvét fontolgatja a zaporizzsjai atomerőműben.

„Nagy a valószínűsége egy ilyen forgatókönyvnek. Korábban számos nemzetközi szakértő szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy az oroszok felrobbanthatják a kahovkai vizierőművet/gátat, de megtették. Ennek ellenére a nemzetközi szervezetek képviselői azt állítják, hogy nem történhet semmi a zaporizzsjai atomerőművel, de egy esetleges robbanás esetén ez nemcsak Ukrajnát, hanem a környező országokat, a következményei pedig több tízmillió embert érinthetnek” – hangsúlyozta az ombudsman.

Lubinec hozzátette: a kahovkai gát felrobbantásának tapasztalatai azt mutatják, hogy az oroszok megpróbálják majd megakadályozni az emberek evakuálását az érintett területekről.

Nyitókép: Zaporizzsja atomerőmű orosz katonával kép: Andrey Borouduln /AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás