A rovat kizárólagos támogatója

Hiába tépázták meg a karbonkreditek eddig sem túl fényes renoméját az idén megsokasodott médiabotrányok, a „környezetvédelmi piacok vadnyugataként” gúnyolt szegmens iránt átmenetinek tűnik a bizalomvesztés. Éveken belül többszörösére ugorhat az igény a szén-dioxid-csökkentési egységek vásárlására, ugyanis a nagyvállalatok körében egyre divatosabb klímacélokkal hetvenkedni. Márpedig zömük csak „zöld búcsúcédulákkal” kisegítve lesz képes az ígéretét betartani.

„Értéktelen kreditek, vacak kreditek, fantomkreditek. Túlallokáció, életképtelen projektek, megkérdőjelezhető integritású számítások” – csak néhány a hangzatosabb megállapítások közül azokból a tényfeltáró cikkekből, amik január óta szaporodtak meg nemzetközi hírportálokon az úgynevezett önkéntes karbonpiacok háza tájáról. Néhányukról hazai hírportálok is beszámoltak.

A többnyire globális cégek által keresett, klímaeredményeik feljavítására használt karbonkreditek (más néven offszetek) lényegében szabadon adható-vehető elektronikus tanúsítványok. Azt igazolják, hogy a múltban valaki, valahol pénzt nem sajnálva egytonnányi, klímaváltozást okozó gázt csökkentett egy projekt révén.  A botrányok zöme akörül robbant ki, hogy valóban áll-e kibocsátáscsökkenés e projektek mögött. És ha van is, az nem valósult volna-e meg egyébként is, pluszbefektetés nélkül.

A karbonkrediteknek sosem volt jó sajtójuk.

Korábbi években a kritikusok célkeresztjében leggyakrabban bennszülött közösségek kizsákmányolása állt, tagjaik kreditkitermelő projektek miatt kényszerültek elköltözni a környékről. Időről időre megkérdőjeleződik maga az alapkoncepció, így pedig lényegében a piac létjogosultsága is. Mondván, hogy a karbonkompenzáció (vagy más néven ellentételezés) pusztán csak a vállalatok zöldre mosdatása (greenwashing).

Manapság a karbonkrediteknél talán már csak a kriptovalutákat övezi több gyanakvás. Nem lenne csoda, ha sokan arra a következtetésre jutnának, hogy a karbonoffszeteknek most már aztán végképp befellegzett.

Kruppa Márton, a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható pénzügyek főosztályának vezető elemzője teljes írása:  Ötszörös vagy ötvenszeres növekedés?

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás