Hirdetés
(X)

Ahogy megérkezett a nyár és a meleg, úgy válik egyre sürgetőbbé az, hogy a házat, a kertet és a kerítést felkészítsük a szezonra. Ezek közül az első, amit meglátnak a vendégek, ha hozzánk érkeznek, az a telket körül határoló kerítés lesz. Hogy jó benyomást keltsünk, pár egyszerű trükk használatával felfrissíthetjük az egész szerkezet megjelenését.

Hatékony termékek közül lehet válogatni

Elég csak megnézni a Borsodfesték Kft. fafestékek kínálatát és máris láthatjuk, hogy ma már olyan készítmény is elérhető, ami 100%-ban természetes alapanyagokból készült, így még a környezetet is megfelelően óvhatjuk.

A legtöbb kerítés vagy fából, vagy fémből készült. Ezeknek a felületeknek az ápolása, védelme és a minőség megőrzése kiemelt feladat minden tulajdonos számára. A legegyszerűbben ezt a megfelelő festék használatával lehet elérni, de nem mindegy, hogy végül melyiket választjuk.

Számos kerítésfesték kapható mind fémre, mind fára. Természetesen elsősorban olyat válasszunk, ami a kerítés anyagához a legjobban illeszkedik. Ha fémszerkezetről beszélünk, akkor egy oldószeres alapú, korróziógátló alapozót és zománcfestéket ajánlatos használni.

Fakerítésekhez elérhetőek vékony lazúrok, időjárásálló fedőfestékek vagy fedőlazúrok. A tartós kerítésfesték előnyei közé tartozik az, hogy hosszú távon ellenáll az időjárás viszontagságainak és gyakori karbantartásra sem lesz szükség. Jó fedőképességgel rendelkeznek, korrózióállóak.

Ha mindenképpen akarunk keresni egy hátrányt, akkor azt lehet megemlíteni, hogy a minőségi lazúrok drágábbak, mint az átlagos, olcsó árfekvésű darabok. Cserébe viszont sokkal jobb teljesítményt nyújtanak. A kerítések állapotából nem érdemes spórolni.

A fából készült kerítés festése lépésről lépésre

Az első művelet minden esetben a tisztítás, amely során eltávolítjuk a szennyeződéseket, a pókhálókat és a mohát. Ezt egy kemény sörtéjű kefével és vízzel könnyedén meg lehet oldani, de mosószert is használhatunk a makacsabb foltokkal szemben. A következő lépés a javítás, ha szükséges. Érdemes megnézni, hogy vannak-e sérülések, törött deszkák, lécek. A rozsdás szögeket és csavarokat is cseréljük ki. A fa felületét csiszoljuk le csiszolópapírral, hogy az egyenetlenségeket és a laza festéket is eltávolítsuk.

Végül jöhet maga a festés, ahol érdemes két rétegben felvinni a festéket. Találhatunk univerzális lazúrokat is, valamint olyat is, ami nagyon gyors száradási idővel rendelkezik.

Mi a helyzet a rozsdás fém kerítéssel?

Ez már egy nagyobb kihívás lehet a fafelületekhez képest. Az első lépés itt is a tisztítás, amit drótkefével és csiszolópapírral érdemes elvégezni. Festéklemaróra és rozsdamaróra is szükség lehet, hogy minden tökéletes állapotba kerüljön a festéshez. Ezt követi az alapozás, ahol korróziógátlót is fel kell vinni. Utolsó lépésként pedig jöhet maga a festés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás