Hirdetés
Forrás: hvg.hu/360

Döbbenetes változások zajlanak a hegyek között, és a gleccserek olvadása közvetlenül hat ránk itt, Magyarországon is. Földes András dokumentumfilmje a HVG 360-on.Néhány éve hegymászóként a francia Alpok 3-4000 méteres csúcsai közt jártam. Egy nyolcvanas évekbeli leírás alapján próbáltuk megtalálni azt a sziklafalat, amelyen fel szerettünk volna mászni. De hiába bolyongtunk a szikrázó gleccserből kiemelkedő, cukorsüvegre emlékeztető sziklatornyok közt. Egyetlen környező csúcsra sem illett a leírás. Míg végül felpillantva rádöbbentünk: jó helyen állunk, csak éppen ötven méterrel alacsonyabban. Ennyivel voltak feljebb azok a sziklaformák, amelyeknek a leírás alapján a felszín közelében kellett volna lenniük. Ennyi jég olvadt el a gleccserből azóta, hogy elkészült a kalauz.

Ekkor figyeltem fel azokra a döbbenetes változásokra, amelyek magasan a hegyek közt zajlanak.

A klímaváltozás elleni küzdelem egyik sarokpontja, hogy a globális átlaghőmérséklet ne emelkedjen az iparosodás előtti szint fölé 1,5 Celsius-fokkal. Az átlagember számára nagyjából itt alszik ki a klímaváltozás elleni harc lángja. Lehet magyarázni, hogy a másfél fok feletti hőmérséklet-növekedés, amely egyébként már elkerülhetetlen, milyen változásokat okoz a Föld egyes régióiban. Mégis, ezek a nüanszok legfeljebb intellektuálisan rázzák meg az embert. Saját környezetünkön kevés nyomot hagynak a drámai folyamatok.

A Föld magasan fekvő régiói azonban úgy működnek, mint valami jelzőrendszer. Ezekben a nehezen megközelíthető zónákban nem műszerek finom beosztásai jelzik a problémát, hanem háznyi méretben mutatkozik meg az, amit máshol elfednek az összetett viszonyok. A magashegységekben tízemeletes házaknak megfelelő jégtömegek olvadnak el, és nem az ipari forradalom óta, hanem egyetlen emberi élet által belátható időtávban.

Ekkor indultam el, hogy kamerámmal is rögzítsem a nehezen megközelíthető régióban zajló környezeti változásokat. Amikor pedig leültem, hogy a nemzetközileg elismert glaciológussal, Heidi Sevestrével elemezzük a helyzetet, nyilvánvalóvá vált: a gleccserek olvadása közvetlenül hat ránk, itt Magyarországon is.

Nézze meg Földes András dokumentumfilmjét, amely az Alpok csúcsai közé vezetve mutatja meg, mi történik Földünkkel a színfalak mögött.
Nyitókép Földes András

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás