Hirdetés

Sri Lankán több mint 2000 éves civilizáció maradványai találhatóak. A legnagyobb népcsoportja a szingaléz, a második helyen pedig a tamilok állnak. A Ceylon néven is ismert terület a tengerparti pihenés mellett rengeteg látnivalót tartogat a turisták számára. Sri Lankán tiszta a levegő és mindenképp a sziget javára válnak az eredeti erdők, amelyeket megőrzött a lakosság.

A sziget ókori városok, paloták és templomok maradványaiban gazdag. Ilyen például Dambullában álló buddhista sziklatemplom. A sziklatemplomban különféle Buddha ábrázolások vannak, falfestmények és Buddha szobrok. A srí lankai hívők lótuszokat és illatosított füstölőt hoznak ide és így imádkoznak. Fontos tudnivaló, hogy a sziklatemplomba csak mezítláb lehet bemenni. A könnycsepp alakú szigeten egyébként mindig meleg van, általában 28-30 fok körül mozog a hőmérséklet. Viszont akármikor eshet az eső, így arra fel kell készülni az odalátogatónak.

Európai turistaként biztos, hogy lebeszélnének minket az autóbérlésről, mivel a sziget közlekedése elég sajátos. A sávokat elég szabadon használják, zebra helyett pedig csak elindulnak a gyalogosok az út túloldalára, a gépjárművek pedig megállnak. Számunkra kaotikusnak hat, hogy a reagáláson alapul a közlekedés.
Sri Lanka legnagyobb városa Colombo, amely 1982-ig volt a sziget fővárosa, napjainkban a kereskedelem fővárosa. Az elővárosokkal együtt 5,6 millióan lakják. A mellette fekvő kisvárost, Sri Jayawardenapura Kottet jelölték ki az ország fővárosának. Colombo olyan, mint bármelyik nagyváros: nagyon modern , viszont pont emiatt nagyon különbözik a Sri Lankán lévő városoktól, területektől. Sri Lankán 2009-ig polgárháború folyt az északi és a keleti területek között, viszont mára már nem érzékelhető az egykori ellentét.

Bárány Róbert, az OzoneNetwork szerkesztője azt mondja, hogy az emberekre az érdek nélküli kedvesség a jellemző és nem tudja eldönteni, hogy a vallás, vagy más miatt, de szinte csak mosolygó emberekkel találkozott. Hozzátette, hogy Sri Lankán nem érzett szmogot, tiszta volt a levegő és mindenképp a sziget javára válnak az eredeti erdők, amelyeket megőrzött a lakosság.

A március 10-i Egyenlítő című műsorban az OzoneNetwork tévén a szigetről mesélt Wimal Morapitiye, a Jetwing Travel igazgatója és Bárány Róbert, az OzoneNetwork szerkesztője, aki filmet forgatott a szigeten.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás