Hirdetés

Lobbiérdekekeket is szolgálhat a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete, amely kizárná az úgynevezett nullás lovakat, vagyis a “kutyabőr”, nélkülieket a lovardai szolgáltatásokból. Ezzel sokuk pályafutás a vágóhídon érhet véget. A tárca rendeletét nem csak emiatt fogadta kritikával az egyébként nem egységes lovas szakma.

Felbolydult a lovas szakma, de a kedvtelésből lovaglók népes tábora is az NGM rendelete miatt, amely kizárná a lovasszolgáltatói tevékenységből azokat a lovakat, amelyek nem felelnek meg a szaktárca előírásainak.  Szigorú szabályok vonatkoznak a lovas szolgáltatást (lovagoltatás, fogathajtás, oktatás, lovasbemutató stb.) végzőkre is, mert csak a megfelelő képesítéssel végezhetnek ilyen tevékenységet.

A telephelyen egy legalább 150 négyzetméteres karám és egy legalább 800 négyzetméteres, körbekerített, egyenletes talajú lovaspályát kell kialakítani, szabad lótartás esetén pedig lovanként ezer négyzetméter az előírás.  További követelmény, hogy a lovas szolgáltatóhelyen legkevesebb öt, legalább négyéves lovat kell tartani, amelyek alkalmasak a hirdetett feladatok ellátására.

A rendelet szerint az alkalmasság azt is jelenti, hogy a ló származása igazolt, tehát a nullás sütésű, azaz igazolatlan származású lovakat egyáltalán nem lehetne hasznosítani – összegezte az Index.hu a részben betarthatatlan előírásokat.  A lovas szakmában sokan attól tartanak, hogy a rendelet ellehetetleníti a kisebb lovardák tevékenységét, és az úgynevezett nullás lovak pályája a vágóhídon érhet véget.

Az ilyen lovakkal dolgozó vállalkozóknak nem igen lesz más választása, hiszen a szolgáltatásból származásuk miatt, pontosabban homályba vesző eredetük miatt a szaktárca eltanácsolta ezeket a patásokat, de eladni sem lesz könnyű őket, mert vevőt legföljebb egy, vagy jó esetben kettőre találhatnak, a többiekből itthon, vagy Olaszországban virsli, esetleg lókolbász lesz.

forgalmasabb lovardákban még az öt ló is kevés, mert nem szabad egy jószágot sem túlterhelni – Mondta Ulrik György a Népszavának. A vállalkozó negyedszázada működtet lovardát a főváros XVI. kerületében és tucatnyi lóval dolgozik.

Folytatás:  Nagy kérdés, mit értett a jogalkotó "megfelelő képzettségen". >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás