Hirdetés

Problémák merültek fel a mohi atomerőmű építése során – erről tanúskodnak a létesítmény állítólagos építőmunkásaitól származó levelek. Az új blokkok építése során állítólag veszélyes komponenseket használnak.

A világhálón fellelhető szövegekről a mohi atomerőművet építtető ENEL társaság és az építkezést ellenző Greenpeace Szlovákia is tudomást szerzett,. Az állítás hitelessége egyelőre kérdéses. Ismeretlenek a leveleket e-mailok útján terjesztik cseh, olasz és angol nyelvű véleményeket tartalmazó linkekkel együtt. Az aláírás az Anonymus hackercsoportra utal, amelynek tagjai korábban amerikai titkosszolgálatok, vallási szervezetek és transznacionális vállalatok weboldalait is megtámadták.

A hackerek vélhetően az STF Controlli társaságtól és az Ansaldo alkalmazottainak elektronikus postafiókjaiból szerezték meg az atomerőmű építésével kapcsolatos információikat. Egyes e-mailek állítólag jelentéseket tartalmaznak arról is, hogy a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkját szükséges szaktudással nem rendelkező személyek építették, s szerepel bennük olyan felhasznált anyagok listája, amelyek kritikusnak minősültek. A szerzők a mohi atomerőművet a balesetet szenvedett csernobili atomerőműhöz hasonlítják.

Az ismeretlen személyek a figyelemfelkeltő tartalmat egy speciális weboldalon hozták nyilvánosságra. Az információkkal a Greenpeace aktivistái is foglalkoznak, akik már régóta figyelemmel kísérik a szlovákiai atomreaktorok építését, és az ENEL olasz társaságot is bírálják.

"Tudunk a kiszivárogtatott információkról. Pillanatnyilag a dokumentumokban levő információkat elemezzük és hitelességüket vizsgáljuk" – mondta Lucia Szabová, a Greenpeace Szlovákia szóvivője. "Mivel több országból összegyűjtött nagy mennyiségű anyagról van szó, a nemzetközi csapatban dolgozó szakértőink elemzéseire várunk" – fűzte az elmondottakhoz.  Az Aktuálne.sk az ügyben az Enel társaságot is megszólította, amely azt ígérte: mielőbb elküldi reakcióját az internetes portálnak – írta a hirek.sk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás