A rovat kizárólagos támogatója

Lejárt a hagyományos projekt munka divatja! A fejlődés motorja, ha mindent megkérdőjelezünk, másképpen csinálunk. Nem baj, ha a falnak rohanunk, a lényeg, hogy az történjen, amit mi akarunk! A múzeum ligeti nagy átverés 12 pontja.

Új, világszabadalom a Városliget beépítését célzó „projekt” menedzselésében!
Mindazok figyeljenek erősen, akik részt vettek már projekt teamben. Nekik ugyanis alaposan a fejükbe véstek egy sor megkérdőjelezhetetlennek hitt munkamódszert, ezért őket ez a tudás komolyan akadályozhatja az új munkastílus megértésében, befogadásában. Kérem tehát a nyitottságukat, mert ez egy soha nem látott, meglepő, mégis nagyon újszerű és hatékony megközelítés.

1. A hagyományos „projektek” elkezdése előtt alapos, minden részletre, szakmára, érdekelt félre kiterjedő egyeztető tárgyalások folynak arról, hogy szükséges-e az adott tevékenység megvalósítása? Mikor? Mennyiért? Mennyi idő alatt térül meg? Milyen hasznai és káros következményei vannak…..Hogyan maximalizáljuk az előnyöket és minimalizáljuk a hátrányokat, készüljön SWOT analízis…, hatástanulmány…stb
Ú(jítás) 1.
Csak el kell határozni és összegyűjteni az egyetértőket, és gyorsan belevágni. A kiszivárgó hírek alapján tiltakozókat a véleményükkel együtt figyelmen-, és beleszólási lehetőségen kívül kell hagyni. Így biztosítható a köznyugalom és tervünk bizonyított támogatottsága. Újságokban megírni, hogy: „senki nem tiltakozott” és máris zöld utat kapott a projekt, ahogyan azt elhatároztuk.

2. Ki kell írni egy ötletpályázatot, amelyben összegyűjtjük az érdekelt/érintett felek véleményét, szempontjait (köztük az ellenzőkét is, mert az „ördög ügyvédei” mindig felvethetnek olyan szempontokat, amelyekre mi nem gondoltunk.
Ú/2: nincsenek ilyen szempontok.

3. A tervezéskori állapottal folyamatosan egybevetjük és értékeljük a történteket, azután módosítunk, ha szükséges.
Ú/3: Menet közben megváltoztatjuk a projekt elnevezését, a záró értékelést már az új, nekünk aznap jobban tetsző logóval tesszük meg:

Kiíráskor:  ÚJ NEMZETI KÖZGYŰJTEMÉNYI ÉPÜLETEGYÜTTES KÖRNYEZETALAKÍTÁSI, URBANISZTIKAI ÉS ELHELYZÉSI ÖTLETPÁLYÁZAT pályázati dokumentáció

Záróértékeléskor:  ÚJ NEMZETI KÖZGYŰJTEMÉNYI ÉPÜLETEGYÜTTES KÖRNYEZETALAKÍTÁSI, URBANISZTIKAI ÉS ELHELYZÉSI ÖTLETPÁLYÁZAT

Figyeljünk arra, hogy a gépelési hiba benne maradjon! Úgysem olvassa senki! Nem ez a lényeg!  Csöndben ötleteljünk, nyugodtan, hogy is fogjuk hívni kis kedvencünket! Egyúttal terveztessünk megtévesztő logót a projekthez!

4. Régimódi felfogás, hogy a költségkeretekhez ragaszkodni kell a kezdetektől!!!
Ú/4. a 15 milliós összedíjazású projekt költségvetésének keretein nyugodtan túl lehet nyújtózkodni! Mindenki tudja ma már, hogy „Minden fejben dől el”! Ha 20 millióra érdemes tengersok jó ötlet gyűjt össze annak ellenére, hogy a szakma összes kiválósága távol maradásával tüntetett, igazán nem nagy az ár! Nem tudhattuk előre! Nem egészen 30% plusz kiadás. A bolondnak is megéri! Csak akarni kell! Pénz nem számít!

5. Folyamatosan figyeljük az összes költséget!
Ú/5. A projekt iroda fenntartási költségeiről szó sem essék!

6. Az ötlet-börze szabálya: a lehetetlen/képtelen ötletektől, megoldásoktól se idegenkedjünk, hiszen minél több az ötlet, annál nagyobb esélyünk van az optimális, mindenki számára megfelelő ötlet megvalósítására.
Ú/6. Szabjuk olyan szűkre a területi határokat, amennyire csak lehet ( pl. 300-400 méteren belül legyen a tervezők mozgástere). Így biztosan értékelhetetlenek lesznek mindazon pályázatok, amelyek nem a mi ötletünket támasztják alá! Mi lenne a világból, ha akárkinek akármi eszébe juthatna!

7. A projekt teambe vonjuk be minden érintett szakma képviselőjét ( Építész, urbanista, tájépítész, környezetvédő, közműszolgáltató, tömegközlekedési szakértő, turisztikai szakértő stb….stb…)
Ú/7. Természetesen mindezek maradjanak otthon a gondolataikkal, hiszen a várostervezéshez, turizmushoz a muzeológusok értenek legjobban! Vegyünk be a csapatba azért minden olyan „szakértőt”, akinek lojalitásáról meggyőződtünk! Még akár urbanistát is, de nehogy szavazati jogot adjunk neki! EZEK bármire képesek!

8.
Biztosítani kell a projekt teljes nyilvánosságát, folyamatosan tájékoztatni a lakosságot, a közvéleményt, hiszen az ő életükről van szó!
Ú/8. FRÁSZT

9. A jogszabályok betartására minden területen gondosan ügyeljünk!
Ú/9. Lásd fent! Ha nincs kedvünk, pénzünk/ területünk arra, hogy a megjövendölt és beharangozott várható látogatói létszámnak megfelelően jogszabályban rögzített darabszámú parkolót hozzunk létre, nyugodtan bátorítsuk a pályázókat a parkolók számának elfelezésére.
Ú/9. b. A többi jogszabályt meg majd odaigazítjuk.

10. A projekt helyét nem változtathatjuk meg időközben!!!! Az ugyanis nem káposzta palánta.
Ú/10….csak ha akarjuk. Meghirdethetjük pl. az Ötvenhatosok terére a múzeumok elhelyezését, de ha időközben rájövünk, hogy ott egyszerűen nem fér el ennyi múzeum, meg tudjuk magyarázni, hogy miért építtetjük körbe az egész Ligetet!

11. Fogalmazzunk egyértelműen, tisztázzuk a szavak jelentését.
Ú/11. Fogalmazzunk magasztosan, hiszen akkor csak a beavatottak értik: Elhelyezés a városi szövetben….a zöldfelületi rendszer biológiai aktivitásának növelése…( és még szakmailag is lehet hibás…) a zöldfelületi rendszerek koherens átalakítása…

12……
Ú/12. A hazai szakértők javaslatainak figyelmen kívül hagyása után hirdessünk nemzetközi szakértői pályázatot arra, hogy a 12 díjazott pályaműből gyúrjanak egy használható, kivitelezhető tervet. De ezek a külföldiek erre a mutatványra csak hazai építész irodák bevonásával lehetnek képesek!
Nagyon régi ötlet: esetleg odamehetne valaki, hogy körbesétálja a Városligetet!….
és rájöjjön, mekkora tévedésnek lehet a megvalósítója……

Ha az Ú(jítás) bekezdésben foglalt hungarikumokat alkalmazzuk, akkor elmondhatjuk, hogy a pályázat elérte a célját, a munka sikeres volt, hiszen senki nem tudta tényekkel, érvekkel, hozzáértéssel megzavarni az éleslátásunkat!!!
GYŐZELEM!!! (a józan ész fölött)

LÁSD ALUL KAPCSOLÓDÓ CIKKEINKET

Kapcsolódó anyagok:

Hogyan pusztítsunk el egy közparkot?

A Múzeum Liget egyik nyertesének kételyei

Múzeumnegyed és diskurzus a beruházásokról

Amikor a nyúl viszi a puskát..és amikor az építész védi a környezetet

A MUT állásfoglalása a Városliget beépítése ellen

Jön az évszázad antizöld építkezése

Féltik az urbanisták a Városligetet

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás