Hirdetés

Nagyüzemben készíthetik a PET-palackokat egy magyarországi gyárban csak azért, hogy a müncheni szupermarketek üvegvisszaváltó-gépeit kijátszva felvegyék a palackokért járó 25 eurócentes betéti díjakat.

A német bevásárlóközpontok nagy része üzemeltet üvegvisszaváltó automatákat, amelyek leolvassák a palackok kódját, majd kiadnak egy palackonként 25 centről szóló blokkot. Nemrég egy ilyen gép előtt fogtak el egy magyar férfit Münchenben, aki hamis PET-palackokat dobált az üvegek közé – számol be az Abendzeitung München cikke alapján az Origo.

Az egyik Tengelmann-szupermarketben arra lettek figyelmesek az alkalmazottak, hogy a visszaváltó gépek tele vannak hamisított kóddal felcímkézett műanyag palackokkal, később pedig kiderült: szinte minden bolt gépeiben voltak ilyen palackok. Az Abendzeitung München azt írja: a rendőrség nagy értékű csalás gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben. Gyanújuk szerint a csalók egy magyarországi gyárban százezerszám gyártják a PET-palackokat, amik sosem kerülnek kereskedelmi forgalomba, egyszerűen felpakolják őket, és Münchenben bedobálják az üvegvisszaváltókba.

A 2005-ben bevezetett kötelező betétdíjrendszer működtetését összehangoló társaság, a Deutsche Pfandsystem GmbH (DPG) egyik szóvivője később az MTI-nek azt mondta, az ügyről a sajtóból értesültek, és szakértőik kapcsolatba léptek a rendőrséggel. Mintákat még nem kaptak a hamisítványokból, ezért még nem tudják, hogy a csalók milyen minőségű munkát végeztek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás