A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Újraindítani készül tevékenységét a nagybányai Romaltyn társaság, amely korábban a 2000-es ciánkatasztrófát okozó Aurul eszközeit szerezte meg. Az aranykitermelés a cég új befektetője, a Fribourg Investments befektetési alap irányításával indulna újra, amely Ion Sturza volt moldovai miniszterelnök érdekeltsége. Újabb cianidveszély?

A Fribourg Investments hétfőn jelentette be, hogy 49 százalékos részesedést szerzett a Romaltyn társaságban, és a többségi tulajdonossal együtt 40 millió dollárt készül fordítani a korábbi aranybányászat után megmaradt bányászati hulladék feldolgozására. A részvénycsomag mellett a Fribourg a bányászati hulladékfeldolgozási projekt irányítását is átvette. Az új befektető arra készül, hogy az év utolsó negyedében újraindítja a Romaltyn tevékenységét, és 5 év alatt 8,5 millió tonna bányászati hulladékot dolgoz fel, hogy kinyerje belőle az aranyat és ezüstöt. A művelet végén pedig a 165 hektáros munkaterület ökológiai rehabilitációját ígéri.

"A feldolgozási műveletben végrehajtott fejlesztések lehetővé teszik a kockázatok szigorú ellenőrzését, a projekt környezetvédelmi paraméterei pedig teljesítik az európai és az országos előírásokat" – idézte a Fribourg Investments társaság közleménye Ion Sturzát. Az új befektető szerint egyfajta mintaprogramot készülnek végrehajtani éppen azért, mert egy problematikus múlttal rendelkező üzem irányítását veszik át.

Sergiu Chirca, a Romaltyn társaság igazgatója az MTI kérdéseire írásban közölte, hogy a társaság ciántechnológiával készül kinyerni a színesfémeket a bányászati hulladékból. A ciánszármazékok semlegesítésére viszont a világszerte leghatékonyabbként elkönyvelt INCO-módszert alkalmazza. Az igazgató tájékoztatása szerint a társaság benyújtotta a szükséges dokumentációt a környezetvédelmi hatóságokhoz, és várja a környezetvédelmi engedély kibocsátását. A cég becslései szerint hat tonna arany és ezüst nyerhető ki a nagybányai bányászati hulladékból.

Sergiu Chirca nem kívánta közölni a vételárat, amelyért a Ciprusban bejegyzett Fribourg Investments a cég 49 százalékos részvénycsomagjához jutott. Elmondta viszont, hogy a többségi tulajdonrész kazah üzletemberek tulajdonában van, akik érdekeit Kenes Rakishev, a társaság igazgatótanácsának elnöke képviseli.

A 2000. évi tiszai ciánkatasztrófát okozó nagybányai Aurul társaságot tulajdonosai Transgolddá nevezték át. A társaság csődje után eszközeit többfordulós licit útján a brit Oxus Gold és a kazah Kazach Gold társaság vásárolta meg. A két társaság által létrehozott Romaltyn Mining cégből azonban kiszállt a brit fél, így teljes egészében a Kazach Gold tulajdonába jutott. A társaságot 2010-ben az orosz Polyus Gold, majd 2012 májusában a kazah SAT & Company vásárolta meg.
Kép forrása>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek