Hirdetés

Az energetikával foglalkozó hazai felsőoktatási képzések és oktatók nagy részét az atomenergiához köthető cégek támogatják. Emellett hatalmas összegeket költenek marketingre, ott vannak minden fesztiválon és a kormányzati média mellett az ellenzékiek egy részénél is. Ezek után még egyértelműbb az alapvetés: atom kell, még jó, ha amellett egyáltalán lehet egy kicsit bohóckodni ezzel az “új” próbálkozással is. Radikális szemléletváltozásra lenne szükség az energetika területén is.

A hazai energetikai szakértői szervezetekben az átlagéletkor a nyugdíjkorhatár környékén van ­- ami önmagában még nem volna baj, ám az már nem kis probléma, hogy az évtizedekkel ezelőtt diplomát szerző szakemberek jelentős része még mindig cuki gyermeki próbálkozást lát az energetika jövőjét jelentő ágazatokban és foggal-körömmel ragaszkodnak azokhoz a technikákhoz, amikhez értenek! Itthon az energetikáról folyó közbeszédben általános vélemény, hogy a megújuló energiaforrások legfeljebb kiegészítésként jöhetnek szóba és annak is drágák, ráadásul Magyarország adottságaiból adódóan baromi rossz hatásfokkal működtethetőek. A szélerőművekhez nincs elég szél és amúgy sincs hova tenni őket. A napenergia hasznosításhoz nem elég az éves napsütéses órák száma. És ezek az energiaforrások ráadásul kiszámíthatatlanul, időszakosan elérhetőek. A síkvidéki vízenergia pedig Bős-Nagymaros óta tabu. Innen már egyenes az út a végkövetkeztetéshez: ezért is van szükség az olcsó és kiszámítható, ráadásul környezetkímélő (?) atomenergiára…

A hazai “bal” és “jobb” oldal a fentiekben, legalábbis amikor kormányon van, egyetért. Mondhatni nagykoalíció van köztük és ez nem is biztos, hogy csak az ő hibájuk- kezdi írását Nyitray Dániel a 444.hu-n.  És akkor most mondok valami olyat, amihez jönnek majd a hazai energetikusképzés viszontagságain magukat átverekedők fröcsögő kommentjei, hogy mennyire nem értek ehhez, és hogy úúúristen, az atomenergia nagyságrendekkel olcsóbb, kifizetődőbb és megbízhatóbb mint a megújulók, és hogy a beépített kapacitások a megújulók esetén csak kis százalékban jelentenek tényleges outputot – folytatja írását az ELTE humánökológia szakos hallgatója.

Hosszú távon igenis 100%-ban fedezhető nem csak az ország, de az egész kontinens elektromosáram-szükséglete megújuló energiaforrásokból. Sőt, a fűtés és a használati melegvíz is előállítható zöld forrásokból.

Ezt pedig nem én állítom, hanem Henrik Lund, és általában a dán energetikus társadalom. Lund az energetika egyik legkiemelkedőbb dán kutatója, aki a legtöbbet hivatkozott 1%-ban helyezkedik el területén. Szóval nem egy hobbi kutatóról van szó, akit megvett a zöldlobbi. Szerinte 2035-re Dánia teljes hő- és áramtermelése, 2050-re közlekedése is zöld forrásokból lesz fedezhető…
 

Meg van ez az ember őrülve?!
Bizony nem. 
De erről a folytatásban itt >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás