Hirdetés

Két orangután tragikus története mutatja meg, milyen pusztításokat okoz a világ pálmaolaj-fogyasztása az őserdőkben.

Indonéziában járt utána a New York Times újságírója, Hannah Beach egy nőstény orangután brutális megnyomorításának és a gyermeke meggyilkolásának.  Az orangutánt korábban egy rehabilitációs központban nevezték el Hopenak, azaz Reménynek. Az elmúlt hónapokban több alkalommal botokkal és lőfegyverekkel felszerelkezett emberek csoportja támadt rá és hét hónapos gyerekére. Az anyaorangutánt megvakították, több csontját összetörték, később 74 sörétet szedtek ki a testéből.

A szumátrai orangután rendkívül veszélyeztetett állat, fennáll a veszélye, hogy az első jelentős emberszabású majomfaj legyen, amely kihal. Az orangutánok régen Délkelet-Ázsia egész területén előfordulhattak, mára azonban az indonéz Borneó és Szumátra szigetére szorultak vissza.

És e két óriási szigeten sem megy jól a soruk: pár éve jelent meg egy tanulmány, melynek szerzői szerint 1999 és 2015 között Borneóról százezer (!) orangután tűnt el. Szumátrán pedig a becslések szerint ma már kevesebb mint 14 ezer orangután élhet, jóval kevesebben, mint korábban valaha.

Az orangutánpopuláció csökkenését az ember okozza, azzal, hogy felszámolja az emberszabású majmok természetes élőhelyeként szolgáló erdőket. Szumátrán 1985 óta a felére csökkent az esőerdővel benőtt terület mérete.

Az erdők felégetése elsősorban a pálmaolaj-ültetvények terjedése miatt történik: mint a cikk is megjegyzi, két ország, Indonézia és Malajzia adja a világ pálmaolaj termelésének 80-90 százalékát. A pálmaolajat és pálmazsírt az olajpálmák terméséből sajtolják ki, és rengeteg élelmiszer és kozmetikai termék alapanyaga: a margarinoktól a csokoládékon át a samponokig, testápolókig, rúzsokig, a bioüzemanyagokig rengeteg mindenben lehet fellelni összetevőként.
Folytatás >>>

Napi 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt

Napi 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt

A legtöbbünk által használt pálmaolaj miatt alakulhat ki a világ legnagyobb ökológiai katasztrófája, amelyben eltűnhetnek a Föld színéről a főemlősök is. Percenként hat focipályányi dzsungel tűnik el – írtuk 4 éve.

Kapcsolódó anyagok:

Brutális orangután gyilkosság – 130-szor lőtték meg

Tömegmészárlás a pálmaolaj miatt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás