Hirdetés

A páraelszívók ma már a legtöbb konyhában alapfelszereltségnek számítanak, de mire kell figyelnie annak, aki még nem rendelkezik vele vagy újat vásárolna? Cikkünkben bemutatjuk a páraelszívók legjellemzőbb típusait és azok sajátosságait, ezzel könnyítve meg a választást.

Hagyományos páraelszívók

Keskenyebb, kompakt kialakításuknak köszönhetően felszerelhetők a tűzhely fölé a falra, de ha ott felső szekrény található, akkor természetesen alá is beszerelhetők. Ezek a típusok nem feltétlenül a nagy teljesítményükről és szívóerejükről híresek, de mindenképpen javítja a hatékonyságukat, ha az elhasznált levegő kültérbe történő kivezetése is megtörténik.

Kihúzható modellek

Felső szekrény esetén a hagyományos páraelszívóknál jobb megoldást jelent a kihúzható típus, amely használaton kívül teljesen belesimul a bútor vonalába. Keskeny kialakításuk miatt nem tartoznak a legnagyobb teljesítményű modellek közé, de erre általában nincs is szükség, mert a kihúzható típus főleg kisebb konyhákban kedvelt. Hely hiányában szénszűrővel is biztosított a megfelelő működése, de ha van rá lehetőség, akkor ajánlott a konyhaszekrényben vagy afelett megoldani a kicsövezését.

Kürtős páraelszívók

Ez a típus kialakításából adódóan mindenképpen látványos eleme a helyiségnek, de ma már mindenki megtalálhatja a konyhájába leginkább passzoló páraelszívót a vintage-től a modernen át egészen az indusztriálisig. A kürtős kialakítás nagyobb teljesítményű motorok beszerelését is lehetővé teszi, így ez a típus különösen ideális nagyobb konyhák levegőjének megtisztítására is. A kürtős modellekhez hasonlóak a modern megjelenésű és korszerű technológiát képviselő, döntött fali páraelszívók is.

Sziget páraelszívók

A mennyezetből a konyhasziget fölé benyúló páraelszívók kialakítása a kürtős modellekéhez hasonlít. Mivel elhelyezkedésükből adódóan a helyiség központi elemei, különösen figyelni kell arra, hogy a konyha stílusával harmonizáló minőségi darab kerüljön kiválasztásra. Ennél a típusnál a nagy teljesítményű elszívást biztosító technika szintén a kürtőben kerül elhelyezésre, az elhasznált levegő kivezetésére szolgáló csövezés kiépítése és elrejtése viszont alapos tervezést igényel.

Mennyezeti páraelszívók

A mennyezetre szerelt vagy a mennyezetbe épített páraelszívók elhelyezhetők a fal mellett, de a helyiség közepére is. Különösen ideálisak minimalista konyhákba, vagy ahol nem szeretnék megbontani a teret konyhasziget fölé benyúló kürtővel. A mennyezeti elhelyezés miatt ezek a készülékek mindig nagyobb teljesítményűek, hiszen a főzőlaptól és sütőtől való nagyobb távolságuk extra szívóerőt igényel. Kialakításuk miatt minden esetben távirányító biztosítja a vezérlést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás