Hirdetés

Ausztrália ikonikus erszényesét számtalan veszély fenyegeti: kutyatámadások, elütés, betegségek. A fellelt sérült vagy beteg koalákon azonban sokszor az állatkórházakban sem tudnak segíteni.A Queensland Egyetem által végzett felmérés szerint a Dél-Kelet Queenslandben állatkórházakban kezelt koalák jelentős része sosem kerül vissza a vadonba. Renae Charalambous doktoranduszjelölt és kollégái több, mint 50 ezer koala észlelést és állatkórházba kerülési adatot elemzett 1997 és 2019 között – írta a Phys.org.

A kórházba kerülések fő okai az olyan betegségek, mint a chlamydia – a mentett állatok közel 30 százalékát érinti ez a probléma. Ezután következnek azok a veszélyek, melyek az élőhelyek eltűnéséhez köthetők, mint a kutyatámadások vagy az elütések. A legszomorúbb tény azonban, mely a kutatásból kiderül, hogy mindössze a koalák 25 százalékát sikerül meggyógyítani és rehabilitálni.

„A legtöbb állat még azelőtt elpusztul, hogy kórházba kerülhetne. Még amelyek segítséget is kapnak, az orvosok és a gondozók erőfeszítései ellenére végül állatjóléti okokból sokszor eutanáziában részesülnek” – mutatott rá Charalambous.

koala oltás klamídia ellen. kép: Roland Weirauch DPA AFP

Mik a legnagyobb veszélyek a koalák számára?

Az elütött koalák teszik ki a kórházba került példányok 20 százalékát. Az ilyen balesetek esetén azonban négyszer nagyobb eséllyel holtan találnak rájuk, mielőtt segítséget kaphatnának. Ha mégis orvoshoz kerülnek, akkor is háromszor akkora az esélyük van eutanáziára, mint a vadonba visszakerülésre.

Az állatkórházakba került koalák 7 százaléka kutyatámadás során sérült meg. Ráadásul kétszer akkora eséllyel pusztulnak el az ebek miatt még azelőtt, hogy orvoshoz juthatnának. A kórházba került példányoknak is kis esélyük van a túlélésre: kétszer akkora eséllyel pusztulnak el a segítség ellenére is.

Összességében a legrosszabb esélyeik a felnőtt nőstényeknek vannak. A chlamydiával fertőzött egyedek túlélési esélyei pedig tovább romlanak. Mindezeket számba véve a koalák túlélése sajnos igencsak kérdéses.
2022 februárjában Queenslandben változtattak is a faj természetvédelmi besorolásán: a sebezhetőből a kihalással fenyegetett kategóriába került, miután egy évtized alatt megfeleződött a populáció.

Charalambous szerint fontos megérteni, hogy milyen fenyegetésekkel kell szembenézni a koaláknak ahhoz, hogy megmenthessük a fajt. Véleménye szerint még nem késő cselekedni, és vissza lehet állítani a régióban egy egészséges állományt. A mostani tanulmány jó alapot szolgáltat a faj megőrzését szolgáló irányelvek és tervek kidolgozásához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás