Hirdetés

A fideszes politikus ismét villantott keresztügyben, leszögezve, sosem akarta, hogy őt mindenki szeresse. Az országgyűlési képviselő jobban tudja, mi árt a természetnek a Nagy-Szénáson, mi nem, mint a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója – ez derül ki Menczer Tamás államtitkár Facebook-posztjából.

A Nagy-Szénásra, amely fokozottan védett, Európa-diplomás terület, valakik korábban engedély nélkül keresztet állítottak. Azt idén augusztusban vandálok felgyújtották. Nagykovácsi KDNP-szervezete kezdeményezte, hogy állítsanak helyette újat. A településen működő egyik civil szervezet, a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület azonban – a nemzeti park állásfoglalására hivatkozva – kérte, ne adjon erre engedélyt az önkormányzat képviselő-testülete. A képviselők többsége azonban úgy döntött, ha a környezetvédelmi hatóság beleegyezik, akkor Nagykovácsi is.

A kiadott engedély miatt az egyesület pert indított a bíróságon.

Menczer Tamás ezek után egy hete videóüzenetben foglalt állást az ügyben, azt állítva, hogy az egyesület elnöke, Vojczek Judit és a nemzeti park igazgatója, Füri András cselekedete modernkori keresztényüldözés.  A pellengérre állított két ember ezt a minősítést visszautasította.

Menczer -a tényeket figyelmen kívül hagyó – ámokfutásán többen felháborodtak:   Ne csináljon a Fidesz-KDNP antizöld propagandát abból, ha egy nemzeti park végzi a munkáját!

A kereszt a Nagy-Szénáson 2020 decemberében Fotó: Ambrus Vilmos

Korábbi cikke megírása előtt a MagyarNarancs  kérdéseket küldött Menczer Tamáshoz. Akkor nem reagált – most Facebook bejegyzésében négy pontban foglalta össze, mit gondol a történtekről.

1. Továbbra is meggyőződésem: elfogadhatatlan, hogy Magyarországon bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között keresztet égessenek!

2. Egyesek azt állítják, hogy “a Menczer a környezetvédők ellen harcol”. De ez nem igaz. Ugyanis, amit én szeretnék, az a legcsekélyebb veszéllyel sincs a természetre. Egyrészt nyilvánvaló, hogy a 20×20 cm-es alapra állítandó kereszt semmi veszélyt nem jelent a természetre. Másrészt ezen a hegyen eddig is állt egy kereszt. Eddig senki sem állította, hogy a kereszt miatt kipusztult a leánykökörcsin vagy az árlevelű len. Azt sem mondta senki, hogy a korábban ott álló, és augusztus végén felgyújtott kereszt veszélyeztette a fűrészlábú szöcskéket. Ha tehát a kereszt eddig sem jelentett veszélyt a természetre, a jövőben miért jelentene? Az én célom a korábbi állapot helyreállítása, ahol kereszt állt, ott álljon újra kereszt.

3. A Duna-Ipoly Nemzeti Park fura ura azt állítja, hogy a kereszt a természetvédelmi célokkal “nem összeegyeztethető”. Fentiekre tekintettel ez persze nem igaz. Igazgató úr azt is kinyilatkoztatta, hogy a természet templom, amelyet védeni kell – a kereszttől is. Tisztelettel felhívom a nagyhatalmú Igazgató úr figyelmét arra a talán nem elhanyagolható tényre, én még olyat nem hallottam, hogy a kereszt a templomot elcsúfítja…
Az én megítélésem szerint Igazgató úr döntéseivel és megnyilatkozásaival kizárólag alkalmatlanságát bizonyította.

4. Persze látom, hogy az ügyben képviselt álláspontom miatt nem mindenkinél lettem én a kedvenc. Ezzel kapcsolatban két észrevételem lenne. Az én körzetemben élők természetesen bármely ügyben számíthatnak rám, az ajtóm mindenki előtt nyitva áll, függetlenül attól, hogy ebben az ügyben egyetértünk-e. A másik az, hogy engem nem zavar, ha csúnyákat mondanak rám. Én sohasem akartam, hogy mindenki szeressen. Sőt, ha mindenki szeretne, az kifejezetten zavarna.


Hogy az államtitkár kiváló természetvédelmi szakember,(aki tudja, hogy mi és hogyan károsítja, vagy nem a védett természeti értékeket) az kiderülhet életútjából.

Menczer Tamás
1984. március 19-én született Pécsen. A bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának Gimnáziumában érettségizett 2002-ben, majd a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karán diplomázott 2006-ban.

2006-tól 2011-ig szerkesztő-riporter és műsorvezető a Duna Televízió Zrt.-nél, majd 2011 és 2015 között az MTVA munkatársa azonos pozícióban. 2015-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke, 2017-től a minisztérium kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára, 2018-tól pedig tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárként dolgozik.  Németül, angolul felsőfokon beszél. Budakeszin él, református vallású, és nős.


Képzelje el, ahogy egy őrjöngő sportriporter jelenti be, hogy a külpolitikai helyzet durvul

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hírek szerint új szóvivőt talált magának a sportriporter Menczer Tamás személyében. Menczer tökéletes választás, ha a szórakoztatófaktort nézzük. Ezzel mostanáig sajnos csak azok voltak tisztában, akik rendszeresen követték a futballközvetítéseit, mostantól azonban a szélesebb közönség is megismerheti. Nekik felkészítő, vagy mondjuk úgy, bemelegítés gyanánt az index 2014-ben összeszedett néhány tipikus menczeres szöveget.

Nyitókép: Menczer Tamás külügyi államtitkár a Nagy-Szénás hegyen felgyújtott keresztnél 2023 október

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás