Hirdetés

Valaki illegálisan állított egy keresztet egy fokozottan védett területen, és ez a “keresztényvédelem” alapján egyesek szerint jogalap arra, hogy innentől a világ végezetéig kereszt álljon ott, lehetőleg masszív betonalappal. Lehet, hogy ez már a kormánypártok jövő évi választási hecckampányának része?

A külügyi államtitkár ámokfutása előtt a történet Bakó Judit helyi lakostól:

2023. augusztus 19-én vélhetőleg felgyújtották a Nagy-Szénás hegycsúcson engedély nélkül állított keresztet. Nem sokkal az eset után a Nagykovácsi facebook oldalon lelkes nagykovácsi lakosok a kereszt újraállítására kezdtek szervezkedni. A poszt alatt többen (köztük a Nagykovácsi Természetvédők és az ÖsszeKOvácsoló Egyesület tagjai) felhívták a figyelmet, hogy a Nagy-Szénás hegycsúcsra nem lehet állítani semmit, és felsorakoztatták az érveket arra vonatkozóan, hogy a fokozottan védett természetvédelmi és Európa Diplomás terület miért nem ad erre lehetőséget.
Sok érv értő fülekre talált, de több kommentelő is akadt, aki vitatta a jogszabályok helyénvalóságát és bagatelizálta a helyzetet. A tisztánlátás végett az ÖsszeKOvácsoló Egyesület és a NATE állásfoglalást kért a természetvédelmi kezelőtől, a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól.

Mindeközben sem a polgármesteri hivatal, sem az önkormányzat nevében nem nyilatkozott senki, nem került fel a honlapra és a hivatalos önkormányzati facebook oldalra az üggyel kapcsolatban tájékoztatás. Csak Kiszelné Mohos Katalin polgármester a saját oldalán tette közzé, hogy interjút adott a Magyar Nemzet megkeresésére 2023. augusztus 24-én:
“Keresztényként magam is támogatom a szabályos, engedélyekkel bíró keresztállítást, magánemberként anyagilag is akár, de semmiképpen nem a minket körülvevő csodálatos természeti környezet kárára, csakis annak értékei megőrzése mellett.”

Ezt követően a következő fejlemény, hogy a szeptemberi testületi ülés előterjesztéseinek listjában megjelent egy napirendi pont “Hozzájárulás a Nagy-Szénás csúcsán elhelyezett kereszt helyreállításához”. Az előterjesztés szerint a helyi KDNP elnöke, Szemesy Barbara 2023 augusztus 25-én benyújtott az önkormányzat felé egy “engedélykérelem kereszt helyreállításához” tárgyú levelet.
A kérelem mellékleteként csatolt – egy tervezői aláírás nélkül jegyzett – tervet, melyen egy 60 x 60 cm térszín alatti monolit betonalapra rögzített fakereszt tervét vázolták. Ez a terv sok kérdést felvet. Például vajon miért tartják szükségesnek feltörni és kibetonozni a dolomit hegycsúcsot, amikor a dolomit eleve egy természetes alap és vajon milyen eszközökkel kívánják megtenni, amikor a hegycsúcsra a gépjárművel való feljutás önmagában nem engedélyezett.

szénások 2016 kép: Sarkadi Péter / greenfo

De a kivitelezés kérdésein túl továbbra is aggályos a keresztállítás tervezett helye, ugyanis a jogszabályok alapján erre nincs lehetőség. A terület kivételes jogszabályi hátterére Kósa Emőke független önkormányzati képviselő felhívta a képviselők figyelmét a bizottsági ülésen, illetve a NATE is küldött levelet minden képviselőnek, annak reményében, hogy a megismert problémák miatt ne adják meg hozzájárulásukat.

Az ÖsszeKOvácsoló Egyesület és a NATE a 2023. szeptember 14-i testületi ülés előtt kézhez kapta a természetvédelmi kezelő szervezet, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának állásfoglalását, mely az érvényben lévő törvények és jogszabályok alapján, illetve a helyszínre vonatkozó környezeti és természeti állapotok figyelembe vételével készült el. A döntés előtt a DINPI állásfoglalása – “Igazgatóságunk a Nagy-Szénás hegyre tervezett kereszt felállítását a védett természeti és Natura 2000 terület kijelölésével, fenntartásával és védelmi céljaival nem tartja összeegyeztethetőnek.” a testület előtt ismertetésre került. A természetvédelmi állásfoglalás ellenére a Szépkovácsi Egyesület önkormányzati képviselői megszavazták a hozzájárulást (azzal a módosító indítvánnyal, hogy abban az esetben lép érvénybe hozzájárulásuk a kereszt állításához, hogyha a KDNP a megfelelő szakhatósági engedélyeket beszerezte).

Ha objektíven szeretnénk nézni a helyzetet, akkor ez így ebben az formában egy értelmetlen előterjesztés és egy értelmetlen határozati döntés, ugyanis az önkormányzatnak az égvilágon semmi köze nincs a Nagy-Szénáshoz. A terület tulajdonosa a Magyar Állam, vagyonkezelője a Pilisi Parkerdő Zrt., természetvédelmi kezelője a DINPI, így máshogy nem értelmezhető, mint egy politikai nyilatkozat, ami önmagában is aggályos.

Aggályos, hogy a keresztet nem helyi civilek, nem helyi vallásos közösség, hanem egy politika párt szeretné felállítani, ráadásul egy olyan politikai párt, amely megalakulása óta Nagykovácsi választáson nem indított jelöltet. Ennek ellenére a helyi KDNP tagjai az önkormányzat vezetői, ugyanis mind a polgármester, mint a két alpolgármester a helyi KDNP tagja, de mandátumaikat “Szépkovácsi” színekben nyerték el.

Elég furcsa az is, hogy a hozzájárulási kérelmet az alpolgármester nyújtotta be, de nem alpolgármesteri, hanem pártelnöki tisztségében, majd a saját kérelmét megszavazta, (a többi KDNP-s képviselővel együtt) ami nem elegáns. A Szervezeti és Működési Szabályzat szerint érintettként legalább illett volna tartózkodni a benyújtónak, és a pártagoknak is.
Az önkormányzati és hivatali működést figyelemmel kísérve elég furcsa, hogy mennyire hatékonyan tud működni a hivatal, ha pártérdek érvényesítéséről van szó. Augusztus 19-én leégett a kereszt, a KDNP már augusztus 24-én tervvel együtt benyújtotta a kérelmet, melyből pillanatokon belül előterjesztés született (jogilag a hivatal a előterjesztést rendben találta érthetetlen módon), és szeptember 14-én megszületett az önkormányzat döntés.
Hogy ez mennyire rendkívüli, azt az itt élők tapasztalják, hogy a legtöbb helyi ügy vánszorog, vagy elhal (iskolaépítés), vagy ha meg is valósul, akkor jópár évet csúszik a tervezett megvalósítás (Kossuth Lajos utca vízelvezetés, bölcsőde építés, kamera rendszer, stb.)

A sok megoldandó és húzódó probléma mellett úgy tűnik a szimbolikus és megosztó politikai ügyekre mindig van idő, és energia. A falu érdekében nagyszerű lenne, hogyha megfordulna a tendencia, és az önkormányzati vezetők számára kedves, de nem önkormányzati ügyekre kevesebb időt és energiát fordítanának, és többet a hivatali és önkormányzati működésre.


Menczer Tamás szerint Magyarországon keresztényüldözés van, és a környezetvédőkre mutogat.

Menczer Tamás, aki nemcsak a külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, de Pest megye 2. számú választókerületének fideszes képviselője is, a Nagy-Szénás hegyen augusztusban felgyújtott kereszt újbóli felállítása ügyében a „modernkori keresztényüldözés” elleni fellépésre szólított fel az MTI beszámolója szerint. Szerinte itt „a valláson messze túlmutató kérdésről van szó”, és mindent megtesz azért, hogy a hegyen ismét kereszt álljon.
„Azonban vannak emberek, akik nem akarják, hogy itt kereszt álljon” – mondta Menczer, aki gyorsan hozzátette, hogy ilyen például Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója, aki szerint a keresztállítással kipusztítanák a leánykökörcsint, az árvalevelű lent és a borzas vértőt.

Sőt, a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület sem akarja a kereszt felállítását, a szervezet elnöke, Vojczek Judit megtámadta a kormányhivatali engedélyt a bíróságon, így bírósági eljárás lesz az ügyben.

Menczer azt mondta, hogy „az elnökasszony és csapata is azt állítja, hogy ha a keresztet újra felállítják, akkor kivégzik a nagy rókalepkét, a fűrészlábú szöcskét, és elpusztítják a kövér daravirágot”. De szerinte „nyilvánvaló hogy itt nem a környezet védelméről van szó”. Mert szerinte „amit Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója és Vojczek Judit elnökasszony csinál, az a modernkori keresztényüldözés”.
„Én harcolni fogok ez ellen” – jelentette ki Menczer, aki szerint „komoly küzdelemre kell készülni”.



Ismerve az Orbán rezsim környezet és természetellenes alapállását/működését, és a választási kampányait – Menczer mondatán már nem csodálkozunk.

Szakmai berkekben felvetődött az is, hogy az ún. “zöldeket” betegyék egy nemzetellenes skatulyába. Látszik, hogy környezetvédelmi vonalon igencsak megosztott a szavazótábor (akkugyárak, gigaberuházások stb.). Erre ez is egy jó alkalom. Meg talán a magas támogatottságú és nagy közbizalmat élvező nemzeti parki igazgatóságok gyengítésének, szétverésének kommunikációs előkészítése.

Rogán propagandaminiszterék minden dolog támogatottságát folyamatosan és profin mérik. Általában egy döntés mögött több ok is áll. Végül minden a szavazatokért folyik. Ez a mostani akár lehet egy kommunikációs teszt, ha közepes jelentőségű főszereplőnk belebukik, akkor sem ég a vezetésre rá az ügy, egyszerűen más úton mennek tovább. (Lenini helyett a Putyinin.)

Az a vélemény is felreppent, hogy talán valakinek/valaminek útjában áll Füri András igazgató. Mivel a főszereplönek soha semmilyen önálló gondolata és megnyilvánulása sincsen, szinte kizárt, hogy elszabadult hajóágyúként szítana magyarközi keresztes háborút a vallásos emberek és a természetvédök között. Így teljesen jogos a felvetés, hogy felülről adták ki a kilövési engedélyt a munkáját ebben az ügyben lelkiismeretesen végző igazgatóra.

És egy kis történeti előzmény a térségből:
A csobánkai Oszoly csúcsára állított kereszt:  Valaki (akkori miépes) tele szájjal és nagy hangon hirdette, hogy az a Aba nemzetség Csobánka ágának központja volt itt. (Jól tudjuk, hogy Heves megyében). A valóság az, hogy a törökök elől Keve vára alól menekülő szerbeket letelepítették, akik 1691-ben jöttek, aztán amikor kiderült, hogy nem mehetnek haza, 1740-ben alapították meg ezt a falut.

A “nagyszerű” Árpád szobor Pomázon. Valaki meg volt győződve arról, hogy a pomázi Klisszán található főnemesi kúria a királynék kastélya. Árpád apánk ott jött át a Dunán(?).  Ennek érdekében a legszebb sziklagyepet tönkretette.

Kapcsolódó anyagok:

Cinikus kormánypropaganda: a természetvédelemnek teremtésvédelemmé kell válnia

Luxuskocsik, luxusjachtok, retro DJ hajnalig Natura2000-es területen – Hol a természetvédelem?

Az ember vége, a természet esélye

Az uniós természetvédelmi szabályozás rést ütött az orbáni kollaborációs tér falán…

Sólyom László elnök úr emlékére

Íme a legújabb védett láp irtó természetromboló giga orbáni ingatlanmutyi

Padisák Judit: Ebben az országban gyakorlatilag nincs környezet- és természetvédelem

Az antizöld Fidesz is kapott egy természetvédelmi pofont az Európai Parlamentben

Rendhagyó gratuláció a Pro Natura díjakhoz és más természetvédelmi kitüntetésekhez

Tovább csorbítja a természetvédelmet az Orbán kormány

Védjük meg a nemzeti parkjainkat!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás