Hirdetés

Svájc megkérdezte állampolgárait, akarnak-e atomenergiát. Nem akarnak, úgyhogy többet nem lesz. Az Orbán gépezet a Paks2-ről szóló népszavazási kezdeményezéseket sorra elkaszálja, és azt állítja: a társadalom nem tud ilyen fontos kérdésben dönteni.

A svájci államszövetség kormánya népszavazást írt ki arról a tervezett törvényről, amely fokozatosan kivezetné az atomenergia-felhasználást Svájcban, leállítaná az atomreaktorokat, megtiltaná újak létesítését, és megújuló energiaforrásokra alapozná az ország energiaellátását. A közszolgálati SRF tévé exit polljai szerint az urnáknál megjelent 42 százaléknyi szavazópolgár 58 százaléka egyetértett a céllal, és leszavazta az atomenergiát. 

Az ellenzők elsősorban azért aggodalmaskodtak, mennyi plusz költséget fog ez jelenteni ez az állampolgároknak. A kritikusok szerint akár 3200 frank pluszköltséget is jelenthet az átállás háztartásonként, viszont az energiaügyi minisztérum szerint a havi számlán felül maximum 40 frank plusz költséget jelent majd a megújulókra történő átállás.

A svájci kormány, a némethez hasonlóan, a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után vette napirendre a kérdést. Az MTI szerint jelenleg 4 atomerőmű és 5 reaktor működik az országban; a nukleáris energia biztosítja Svájc energiaellátásának 35 százalékát, a vízi energia aránya pedig jelenleg 60 százalék. Egy atomreaktor leállítására már 2019-ben sor kerülhet. A világ legrégebbi atomreaktora, a svájci Bezneau I a legfrissebb jelentések szerint olyan lyukacsos, mint a (szintén svájci) ementáli sajt.

Mindeközben a Paks2-ről szóló népszavazási kezdeményezéseket sorra elkaszálják, és azt állítják: a társadalom nem tud ilyen fontos kérdésben dönteni. Ebből az következik, hogy előbb-utóbb kitalálják, hogy akkor ne bízzuk rá a népre az országgyűlési választásokat sem.

A svájciak leszavazták az atomerőművek gyorsított bezárását

A svájciak leszavazták az atomerőművek gyorsított bezárását

Tavaly novemberben népszavazást tartottak Svájcban az atomerőművek gyorsított bezárásáról, a választók többsége elutasította azt a zöld párti kezdeményezést, amelynek értelmében az országban működő öt atomreaktorból hármat már a jövő évben bezártak volna.
Mint akkor beszámoltunk róla, 
a szavazók 54,23 százaléka voksolt nemmel, míg 45,77 százaléka igennel, a 26 kantonból 20-ban a nemek tábora volt az erősebb. A részvételi arány 44,8 százalékos volt a svájci népszavazáson. Az atomerőművek gyorsított bezárásáról szóló javaslat szerint 45 évre korlátozták volna egy reaktor működési idejét. A kezdeményezés megszavazásával 2029-ig teljesen felszámolták volna az országban a nukleáris energiatermelést. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás