Hirdetés

Minden szülő azt szeretné, ha gyermekei jól kijönnének egymással, és igazi testvérként viselkednének. Az pedig a legrosszabb érzés, mikor ehelyett azt látja, hogy gyermekei civakodnak, marakodnak egymással.

A legtöbb szülő ilyenkor értetlenül áll a probléma előtt, és kétségbeesést, szomorúságot, csalódást, olykor dühöt érez. De mit tehetünk annak érdekében, hogy a rendszeres harcokat kellemes együttlétek váltsák fel? 

Konfliktusok testvérek között

A testvérünket nem mi választjuk meg, mégis ez az egyik legfontosabb kötődés az életünkben! Persze előfordulhat, hogy míg egyeseknek jobb, másoknak rosszabb a kapcsolata testvérükkel! Ez nagyon sok mindenből fakadhat, lehet szó csupán valamilyen fizikai okról, például éhségről, vagy valamilyen betegségről, ami miatt nyűgösebb az egyik gyermek. De akár érzelmi frusztráció is kiválthatja.

Ez a szülők számára lehet a legnehezebb, viszont jó hír, hogy a jó kapcsolat kialakításához csupán idő kell! Hiszen nekik is ugyanúgy meg kell ismerniük egymást, akárcsak a barátság esetében! Továbbá azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy gyermekkorban az együttműködési, konfliktuskezelési, indulatkezelési készségeik még nagyon kezdetlegesek, így emiatt is jó, ha szülőként kicsit türelmesebbek vagyunk!

A legfontosabb megtanítani őket az együttműködésre!

Természetesen szülőként rengeteg mindent tehetünk annak érdekében, hogy gyermekeink kapcsolata elkezdjen a jó irányba változni: igazi testvérként kötődjenek egymáshoz.

Elsősorban meg kell tanítanunk nekik az együttműködést! Ehhez az első lépcső, hogy ha konfliktust észlelünk a gyermekek között, ne avatkozzunk be egyből! Hagyjuk, hogy megpróbálják ők elrendezni a dolgot! Viszont teremtsünk lehetőséget arra, hogy elmondjuk nekik, milyen lehetőségek vannak a konfliktusok megoldására! Ilyen például, hogy egy játékon való vitatkozás során beszéljük meg, hogy megoldás lehet, ha felváltva játszanak vele.

Fontos, hogy szülőként ne a döntőbíró szerepébe bújjunk bele, aki döntéseket hoz, hanem inkább viselkedjünk úgy, mint egy edző! Edző, vagy coach, aki megoldásokat kínál a problémákra, és csapatjátékra ösztönöz! Ezzel megszüntethetjük a gyermekek közti rivalizálást, és egy egészségesebb kapcsolatot alakíthatunk ki köztük. Amennyiben szüksége lenne Önnek is még néhány jó tanácsra, keresse fel az Onlinepszichológus.net szakembereit!

Amit szülőként tehetünk

Szülőként a mi feladatunk felismerni gyermekünk érzéseit, szükségleteit, így a testvérek közti problémát is! Erősítenünk kell bennük azt az érzést, hogy ők mind egy családhoz tartoznak! Sőt egyfajta szövetségesei is lehetnek egymásnak a családon belül! Emellett próbáljuk megtanítani számukra a konfliktuskezelést, amelynek nem csak most, de a jövőben is nagy hasznát veszik majd!

Ha esetleg egy konfliktushelyzetet nem megfelelően kezelnek, beszélgessünk róla, és mutassunk számukra helyes mintákat, amelyeket a későbbiekben alkalmazni tudnak!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás