A rovat kizárólagos támogatója

2018. március 1– én az Európai Parlament állásfoglalásában kiállt amellett, hogy az EU és tagállamai tiltsák be a méhgyilkos neonikotinoid rovarölő szereket, és fektessenek többet a méhek védelmébe.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) közölte a témában 2013 óta összegyűlt kutatási eredményeket, melyek egyértelműen alátámasztják: az említett vegyszerek károsítják a méheket. Ugyancsak ezen a héten hozta nyilvánosságra egy nemzetközi kutatócsoport azt az átfogó vizsgálatát, amely bemutatja: a méhgyilkos neonikotinoidok kiválthatóak, döntően vegyszermentes védekezési módokkal, gazdasági károk nélkül. Az uniós tagállamok mindezen ajánlások, információk birtokában március 24-én szavazhatnak ezen vegyszerek végső sorsáról. Az Európai Parlament március 1-én fogadta el az Erdős Norbert EP-képviselő által jegyzett, a sajtóban „Mézjelentésként” elterjedt állásfoglalást.
 

A Greenpeace Magyarország üdvözli a döntést, mert az egyértelműen kimondja:
—  uniós szintű terv kell a méhpusztulások megállítására;
—  be kell tiltani azon növényvédő szereket, köztük a neonikotinoid rovarölőket, melyek károsítják a méhek egészségét.

A jelentés hangsúlyozza: fontos, hogy a gazdák számára legyenek biztonságos alternatívák. Emellett kiemeli, hogy a (növényvédő szerekkel történő) permetezések veszélyes hatásairól hatékonyabban kell tájékoztatni a méhészeket, hogy megelőzzük a méhek károsodását.

A Európai Parlament a jelentés elfogadásával csak ajánlást fogalmazott meg. A három méhgyilkos neonikotinoid (imidakloprid, tiametoxám, klotianidin) sorsáról a tervek szerint március 24-én szavaznak az uniós tagállamok.

A tagállamok a szavazással meg akarták várni az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) februr 28-án megjelent jelentését, mely az említett neonikotinoidok hatásaival foglalkozó, 2013 óta megjelent kutatásokat összegzi. Az uniós hatóság kijelenti: a tanulmányok többsége alátámasztja, hogy ezen szerek károsítják a házi-, a posz- és a vadméheket. Az Európai Bizottság még a korábbi EFSA-jelentés alapján is azt javasolta, hogy tiltsák be ezen három szer használatát, az üvegházi alkalmazást leszámítva.

A héten mutatta be továbbá jelentését a neonikotinoidok és más felszívódó növényvédő szerek hatásait vizsgáló nemzetközi tudóscsoport.  A témában született 200 tanulmány eredményeit összefogaló jelentés alapján kijelenthető, hogy ezen növényvédő szerek korántsem olyan hatékonyak, mint ahogy azt korábban gondolták – viszont a természetes ökoszisztémákat, a beporzó rovarokat károsító hatásaik miatt indokolt a betiltásuk. A tudósok a tanulmányok alapján továbbá kiemelik, hogy a neontikotinoidok kiválthatóak számos vegyszermentes védekezési móddal is, anélkül hogy ez gazdasági károkat okozna.

Az ipar fenyegetése ellenére hazánkban sem okozott visszaesést a méhekre veszélyes neonikotinoidok kiváltása. 2017 nyarán mutatták be továbbá azon független szabadföldi vizsgálatokat, melyek hazai repceültetvényen is demonstrálták, hogy a méhcsaládok károsodnak, ha neonikotinoiddal csávázott földekre járnak. Mindez azt támasztja alá: egyáltalán nem indokolt, sőt káros ezen szerek hazai használata.

A Greenpeace Magyarország azt kéri a magyar kormánytól – összhangban az Erdős Norbert európai néppárti EP-képviselő által jegyzett jelentéssel, hogy Magyarország támogassa a három méhgyilkos neonikotinoid rovarirtó szer tilalmának kiterjesztését a március 24-ére várható tagállami szavazáson; ne kérjen további szükséghelyzeti eseti engedélyeket ezen neonikotinoidok már tiltott felhasználásaira.

„Megannyi kutatási eredmény – köztük számos, most napvilágot látott tanulmány is – egyértelműen bizonyítja: a neonikotonoidok egyáltalán nem olyan hatékonyak, mint azt a gyártóik állítják, ugyanakkor tudományosan bizonyítható módon károsítják a méheket. Ezen szerek további hazai használata tehát elfogadhatatlan” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás