Hirdetés

A városok kezében a kulcs az éhezés és az élelmiszer-pazarlás felszámolásához. A FAO főigazgatója beszélt a világszintű városvezetői találkozón, ahol Budapest is képviselte magát.

A városoknak kulcsszerepük van a „gyökeres változásban”, ami az éhezés, táplálkozási problémák és az élelmiszerpazarlás felszámolásához szükséges, mondta José Graziano da Silva. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója a spanyolországi Valenciában beszélt, ahol több mint 150 város – köztük Budapest – képviselője gyűlt össze.

A Milánói Városi Élelmiszer-politikai Paktum harmadik találkozóján az ENSZ szervezet vezetője a helyi cselekvések fontosságát hangsúlyozta az ellenállóbb élelmezési láncok kialakításáért, amik aztán a klímaváltozással dacolva biztosítják az egészséges és tápláló étrendet mindenkinek. Graziano utalt arra, hogy az előző évhez képest 38 millióval többen éheznek bolygónkon, ami főként a konfliktusok és az extrém időjárás számlájára írható. Miközben a helytelen táplálkozás egyéb problémákat okoz, a túlsúly, a tápanyaghiány, további milliók egészségét befolyásolja.

Szerencsére a városok is felnőni látszanak a feladathoz és a tettek mezejére léptek.

Beszélt saját tapasztalatáról a brazil „Zero Hunger” programmal, ami 40 millió embert emelt ki a szegénységből és mentett meg az éhezéstől. „A sikerhez elengedhetetlen volt a városok részvétele. A polgármesterek olyan étkezdéket nyitottak, ahol alacsony áron lehet az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek megfelelően étkezni, továbbá a környékbeli élelmiszert részesítették előnyben, ezzel is a helyi gazdaságot erősítve” – magyarázta.

Városi paktum a FAO támogatásával

A 2015-ben útjára indult kezdeményezés aláírói olyan alapelvek mellett kötelezték el magukat, mint az egészséges táplálék biztosítása mindenki számára, a fenntartható élelmiszerláncok kialakítása, ismeretterjesztés az egészséges étrendről és az élelmiszerpazarlás csökkentése. A FAO ezt merőszámok kidolgozásával támogatja, ami láthatóvá teszi a változás, illetve módszertani útmutatóval és egy semleges fórumként, ahol a városok képviselői tapasztalatot cserélhetnek. Összehangoltan az ENSZ új városi menetrendjével Graziano a városok összefogásának fontosságát hangsúlyozta a városiasodás folyamatának fenntarthatóságáért, továbbá a gazdasági, politikai, társadalmi és kulturális kapcsolatok erősítéséért a vidéki területekkel.
 

Élelmiszerpazarlás és környezetterhelés

„Nem elfogadható és idejét múlt már a város-vidék felosztás”, mondta, hozzátéve, hogy „olyan területi alapú megközelítést kell alkalmaznunk, ami ezek integrációjára épül.” Végezetül felszólította a paktum aláíróit, hogy hangolják össze prioritásaikat az ENSZ új városi menetrendjével a fenntarthatóbb és ember-központúbb városokért. „Az új menetrend jobb városi és területi tervezést sürget azzal a céllal, hogy felszámoljuk az éhezést és a helytelen táplálkozást, és az élelmezési és energiapolitikák jobb koordinációját is fontosnak tartja.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás