Hirdetés
Forrás: greendex.ro

A bányászati törvény módosításának képviselőházi elbukása a három hónapja tüntető tömegek egy apró győzelme a bánya-lobbi és a kormányerők felett. A történet viszont nem ért véget.

December 10-én, az emberi jogok napján szavazott a Képviselőház plénuma a bányászati törvény (PL-x nr. 573/2013 jegyzésű) módosító tervezetéről. A kormánykoalíció által gyors ütemben erőltetett jogszabálytervezet kivételezett helyzetbe hozta volna a bányaprojekteket, törvényes kibúvót biztosítva számukra a környezet, a természet és a műemlékek védelme alól. Ugyanakkor a szakhatóságok és az igazságszolgáltatás függetlenségét, hatáskörét és beleszólási lehetőségét is korlátozni kívánták. Gyakorlatilag minden bánya államérdekké válhatott volna, jogot kapva magántulajdonú ingatlanok kisajátítására és az érintett lakosság kényszerű kitelepítésére is.

Megítélésünk szerint a bányászati törvény ilyen módosítása minden felelősség és ésszerű szabályozás alól mentesítette volna a romániai bányaipart. Hatására bányaprojektek tömkelege özönlötte volna el feltartózhatatlanul az altalajkincsekben gazdag Erdélyt, rövid időn belül vállalhatatlan nagyságú környezeti kockázatokat és környezetpusztítást okozva.

A törvénytervezetet nem leszavazták, hanem elbukott, mert nem támogatták elegen.

Aggodalomra ad okot, hogy az igen súlyos környezetpusztításnak utat nyitó és beláthatatlan társadalmi-szociális következényeket hordozó törvénytervezet ellen csak 105-en voksoltak, míg 160 – többségében kormánypárti – képviselő megszavazta azt. Hogy mégsem tudták jogerőre emelni, csakis annak köszönhető, hogy kerettörvény lévén elfogadásához minősített többségre, azaz részvételtől függetlenül 204 támogató voksra lett volna szükség. A bányatörvény-módosítás így végeredményben megbukott, és az általa felvillantott veszély pillanatnyilag elhárult. Itt nézheted meg azt, ki hogyan szavazott.

Ugyanakkor az „eredeti” Verespatak-törvénytervezetről még nincs döntés

Fontos szem előtt tartanunk azonban, hogy a kormány augusztusban beterjesztett Verespatak-törvénytervezete, amely forradalmi hangulatú tiltakozási hullámot robbantott ki országszerte, még a Képviselőházban van. Ez a törvénytervezet „csak” a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) példátlan környezetpusztítást okozó és óriási környezeti kockázatot rejtő verespataki aranybányatervét nyílvánítaná közhasznúvá és államérdekké. A beruházót mentesítené a hatályos törvények betartása alól, amelyek a környezet, a természet és a műemlékek védelmét, a pénzügyi felelősségvállalást biztosítják és szabályozzák. Kötelezné az állami szakhatóságokat, hogy feltétel nélkül jóváhagyják a bányaprojektet. Eltörölné az aranybánya útjába álló felsőfokú bírósági végzések jogerejét. Felhatalmazná a bányavállalatot arra, hogy kilakoltassa a verespatakiakat otthonaikból és ingatlanjaikat kisajátíthassa. Így a törvénytervezet felrúgja a jogállamiság és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, alkotmányellenes, megsérti az alapvető emberi és állampolgári jogokat, korlátozza a független igazságszolgáltatást, és célzottan felhatalmazna egy profitorientált magáncéget arra, hogy ne tartsa be a törvényeket.

Igaz, hogy a parlamenti különbizottság, majd a Szenátus is elutasítóan véleményezte ezt a Verespatak-törvénytervezetet, de a döntést a Képviselőháznak még ezután kell meghoznia. A parlamenti képviselők szavazatán fog múlni, hogy tényleg elutasítják, vagy mégis törvény lesz belőle. Egy pillanatig se feledjük, hogy december 10-én 160 képviselő igennel szavazott a bányászati törvény módosítására, amely ugyanezekkel az előjogokkal minden bányát felruházott volna.

A Zöld Erdély Egyesület és a Mentsük meg Verespatakot mozgalom ezért továbbra is arra biztat mindenkit, hogy kérje-követele a parlamenti képviselőktől:

Utasítsák el a Verespatak-törvénytervezetet.

Utasítsanak el minden hasonló kezdeményezést és próbálkozást, ami különféle köntösbe bújtatva a verespataki bányaprojekthez, vagy más magánérdekhez igazítaná az ország törvénykezését.

Kérjük, tartsák tiszteletben a jogállamiságot, az alkotmányos jogainkat, a magántulajdont, az igazságszolgáltatás és a szakhatóságok függetlenségét.

Kérjük a valós közérdek maradéktalan érvényesítését az üzleti magánérdekekkel szemben.

„A bányászati törvény módosításának képviselőházi elbukása a három hónapja tüntető tömegek egy apró győzelme a bánya-lobbi és a kormányerők felett. A történet viszont nem ért véget. Kormányunk szándéka egyértelmű és változatlan: mindenáron ránk akarják erőszakolni a verespataki és a hasonszőrű bányaprojekteket. Láthattuk, hogy 160 parlamenti képviselő kész a törvényeket is a verespataki bányaprojekthez igazítani. Így minden bizonnyal további próbálkozások várhatóak, amelyeknek csak megfelelő társadalmi reakcióval lehet gátat szabni.” – nyilatkozta Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke.  [Sajtóközlemény 2013.09.10]
További indormációk >>>

Kapcsolódó anyagok:

Elmeszelték: nem lesz aranybánya Verespatakon

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás