A rovat kizárólagos támogatója

Gőzerővel zajlik az egyetemek kormányközeli, leválthatatlan és ellenőrizhetetlen vagyonkezelő kuratóriumok által irányított magánalapítványokba való kiszervezése, és – a választások előtt biztos, ami biztos – feltőkésítése, az egyetemek politikai megszállása, az úgynevezett “egyetemi modellváltás”. Az átszervezés az agrárfelsőoktatáson, így a Szent István Egyetemen is átgázolt.

Az ennek bázisán magalakult Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrehozásának előzményeiről, körülményeiről, értékeléséről és várható hatásairól korábban két cikk keretében beszélgetett Darvas Béla és Ángyán József. ITT és ITTAz üggyel kapcsolatos legújabb fejlemény, hogy megalakult a MATE Rektori Tanácsadó Testülete, amelyről az Agro Napló november 17-i száma tudósított.
Mindezt azért hozom most itt szóba – írta Ángyán József professzor FB posztjában – , mert Darvas professzor úr ehhez kapcsolódó frappáns, találó elemzését szeretném ezúttal szíves figyelmetekbe ajánlani, amelyhez csupán néhány rövid megjegyzést fűztem.
Szerintem ugyanis egyáltalán nem meglepő, hogy Gyuricza Csaba, a politika által kiszemelt, instruált, vélhetően “használhatónak” bizonyult és így szélsebes karriert befutott rektor éppen ilyen tagokból álló tanácsadó testületet választott. A 2010-es országgyűlési választások megnyerése után az Orbán-kormány ugyanis az ellenzékben hirdetett programjához képest 180 fokos fordulatot véve, azt elvetve, “a nemzeti tőke erősítése” jegyében a tőkés nagybirtokkal, agrároligarchákkal és agráripari óriáscégekkel kötött stratégiai szövetséget. Ebbe a folyamatba tökéletesen beleillik az úgynevezett egyetemi modellváltás, amellyel tovább erősíthető a kormányzat agrár-ipari oligarchákkal kötött stratégiai megállapodása, a vagyonkezelő, irányító kuratóriumokba és tanácsadó testületekbe ültetésükkel megteremthető e partnerségi együttműködés felsőoktatási bázisa, és 25-30 év után végre újra folytatható az iparszerű, környezetromboló, tömegtermelő tőkés nagybirtok termelésirányító technológusainak – ökológiai és társadalmi szempontok által nem zavart – régi/új képzése. Ki más irányíthatná jobban ezt a képzési folyamatot, ha nem éppen azok az agrár-ipari oligarchák és tőkeérdekeltségek vezetői/tulajdonosai, akik az így “előállított” technológusokat majd nagybirtokaikon és agráripari holdingjaikban alkalmazzák? Ja, hogy eredetileg a FIDESZ családi gazdálkodásról, a kis/közepes családi gazdaságok megerősítéséről beszélt, és a díszes grémiumban egyetlen egy tagot sem látok ebből a körből? Ugyan, kit érdekel ez ma már! Létszámuk és ezzel szavazatmennyiségük ma már úgysem számottevő. A pénz itt van, ebben a körben, és a közkasszák nekik szánt kormányzati milliárdjai is itt landolnak. “Nincs itt semmi látnivaló! Tessék továbbmenni!”

Gyuricza Csaba annó, még mint SZIE kép: Bruzák Noémi MTI

Gyuricza Csaba tanácsadói – Csók a család és holdudvar

Nem gondoltam, hogy Csabus okozhat még meglepetést. Bevallom férfiasan, hogy tévedtem. Lojalitása a párthoz és a Fidesz-KDNP holdudvarához töretlen. Sőt, innovatív. A tanácsadó testületében ott van mindenki, „aki … elég bátor”, ahogy az Európa Kiadó megénekelte. A pontozott hely persze pártállás szerint is kitölthető- írta Darvas Béla prof.

„Első ülését tartotta november elején a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Rektori Tanácsadó Testülete Gödöllőn. Az esemény résztvevőit Gyuricza Csaba rektor, Szabó István oktatási és nemzetközi rektorhelyettes, valamint Dr. (sic!) Mezőszentgyörgyi Dávid stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes tájékoztatta az egyetem törekvéseiről, majd az új testület megjelent tagjai osztották meg gondolataikat az intézmény vezetőivel.”

MATE Rektori Tanácsadó Testülete. forrás: agronaplo.hu

– A NAIK kutatóhálózatát elsüllyesztő Gyuricza Csaba talajtanivadász és rektor fölött ugye ott ül kuratórium képében a Csányi Sándor bankárvadász és focimágus vezette kuratórium (tagok: Lázár János jogivadász, Nagy István agrárminiszter- méhészvadász, Bedő Zoltán ex-nemesítő, Horn Péter ex-állattenyésztő. Ez azonban nem elég, most (politikai?) tanácsadó testületet is létrehozott. Kik is ők? Nézzük.

„A Rektori Tanácsadó Testület tagjai: Ádám János, a Bóly Zrt. vezérigazgatója, Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, Csányi Attila [valamikor az Orbán Győző Bálint által vezetett PSU Kft, Gánt embere], a Bonafarm Csoport vezérigazgatója, Csikai Miklós [egykoron ZKI Zrt.], az Árpád Zrt. elnök-vezérigazgatója, Fazekas Sándor (Fidesz) kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Holding vezérigazgatója, Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója, Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója, Szabó László, a Mediaworks vezérigazgatója, Szabó Levente, a KITE Zrt. [Csányi Attila igazgatósági tag] vezérigazgatója és Zászlós Tibor [egykori Mezőfalvai Zrt.], a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSz) elnöke.”

– Kezdjenek majd valamit ezzel a jelenésszerű listával az oknyomozó gazdasági újságírók. Én nem vagyok az, de azért van, amit látok: Ádám János (MCS vágóhíd, Pick, Nemzeti Ménesbirtok, Sole-Mizo stb.) az Investgroup-Bóly Zrt. {tulajdonos: Bonafarm Zrt. [tulajdonos: Bonitás 2002 Zrt. (tulajdonos: Csányi Sándor) – igazgatósági tag Csányi Attila], vezérigazgató Ádám János} tulajdonú Bóly Zrt. embere (itt Csányi Attila és Csányi Erika igazgatósági tagok). Kellemes szemlélődést kívánok ebben az elvarázsolt kúriában is.

Végül is nagyszerű, hogy nemzeti érzelmű tanácsadókat választott Csabus, akikben Orbán Viktor hajdani liberális istencsászár is bízni tud. Talán a kuratóriumi tagok emberei is megjelentek benne. Csányi Sándornak egyenesen a fia (Csányi Attila) és érdekeltségei Bóly, Bonafarm és KITE. A többieket nem hámozom meg. Megjelenik itt a hajdani rabgazdasági embere is, a GMO-mentes Magyarországért Egyesület megérdemesült, bár genetikával talán hadilábon álló elnöke, Zászlós Tibor egykori állampárt-titkár is. Sőt, mindennek tetejében a Joli-Jokerként is hajdani megtekintő Fazekas Sándor karcagi birkafőző-zseni, aki az Állatorvostudományi Egyetem kuratóriumi tagja is nem mellékesen, és lehet bármi is, amit kér tőle (ő tette el láb alól a hazai természet- és környezetvédelmi tárcát; köztéri szobra lassan aktuális is lehet) a drága megnevezhetetlenen, bár nekem személyesen azt mondta, hogy a mezőgazdasághoz nem ért. Persze akkor még kezdő miniszter volt (annak páratlan), de azóta a búcsúkban sok mindent meg is tanulhatott.

Nemzeti kincsünk, Csányi Sándor (nélküle talán semmi sem mozdul itt nálunk, talán a levegő sem) persze még a Soproni Egyetem (erdészet és faipar) kuratóriumi elnöke is. Íme integráltuk azt, amit magunkévá tettünk mi, az ellenzékben valószerűtlen narancssárgák. Mediaworks mogul is lesz itt, és bizonyára kell is ilyen kvalitás az örökbecsű MATE-nak.
„Gyuricza Csaba a testület megjelent tagjait köszöntve kiemelte: megtisztelő számára, hogy valamennyien az első kérésére igent mondtak, vállalták a közös munkát (sic!). Hozzátette, gyakorlatorientált (sic!) agrárfókuszú intézmény vezetőjeként természetesnek tartja, hogy támaszkodni kíván azok véleményére is, akik a gazdasági és a társadalmi (sic!) élet meghatározó posztjain dolgozva készek segíteni az egyetem céljainak elérését. Emlékeztetett rá, hogy korábbi, dékáni tisztségében (sic!) is létrehívott hasonló informális testületet.”

– Természetesen Gyuricza már szerényen akkor is megmondta, és természetes, hogy az övéik közül választ, akik jó viszonyt ápolnak a nagyméltóságú kuratórium tagjaival. A Csányi-család például akár vasárnapi ebéd keretében meg is beszélheti a MATE ügyes-bajos dolgait.

Az egyetem színvonalának emeléséről azonban már szó sincs. Oktatási és kutatási embereket nem látok a tanácsadók között, olyanokat sem nagyon, akik tudományos fokozatot tudnak felmutatni (nyilván ilyenek nem kellenek ide). A tudás talán elhomályosítja az elmét. Már nem is időszerű a világhoz/Európához való színvonalbeli felzárkózás. Történjen ez fordítva!
„Felidézte: a hosszú előkészítést követően, nagy hagyományokkal rendelkező intézmények integrációjával létrejött MATE a hazai agrárkutatás és -oktatás 75-80 százalékát reprezentálja (sic!). A piaci és társadalmi igényeknek megfelelően (sic!), egységes elvek szerint, az alapoktól kezdve épült fel az Egyetem campusokon átívelő intézeti struktúrája.”
– A szöveg elég vonalas, akár a Kádár-kori adminisztrátorok is elmondhatták volna.

„A rektor szólt még arról is, hogy az agrár-felsőoktatás nem követte (sic!) az elmúlt 15 év mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlődését, szétnyílt az olló (sic!) a két terület között. Annak érdekében, hogy az Egyetem a gyakorlat (sic!) igényeinek megfelelő szakembereket bocsásson ki, át kell alakítani az oktatás tartalmát (sic!) és formáját is. Ezzel párhuzamosan korszerű, vonzó (sic!) infrastruktúrát kell létrehozni. E sokoldalú modernizáció költségeit azzal az elvárással finanszírozza a magyar kormány, hogy a MATE-nak egy központi campusa legyen (sic!), Gödöllőn. Eszerint készülnek fejlesztési tervek, amelyek megvalósításával, 6-7 év alatt, a rendelkezésre álló több száz hektár területen megduplázható az oktatási kapacitás.”

– 15 évig, amikor Gyuricza dékán is volt (2012-2015), tehát irányt tévesztett a gödöllői oktatás. Önkritikát gyakorolt a pillanatvátesz? De hát a hivatal is megszűnt, ami vezetett és a NAIK is éppen most szívódik fel. Ángyán intézeteit is lerombolta Csabus, de mit épített egyáltalán, a saját karrierjén kívül, amit éppen Fazekas Sándor támogatott. Most a címképen mellette feszít. Tényleg, nem úgy néz ki a grémium, mint a védők szabadrúgáskor? Hölgyek nem színesítik az egyhangú látványt. Szóval véreim, a jövőben Gödöllő és más talán semmi, bár nagy-múltúnak tituláltuk a vidéki/budapesti miegymást. Járna, de nem jut. Építeni kell; a betontól és kőtől, az ingatlantól pörög a holdudvar pénze. Gödöllő is kaphatna végre stadiont? Az majd odavonzza a fiatalokat.
„Az egyetem csak úgy tudja megvalósítani céljait, ha biztosítja annak anyagi és személyi feltételeit. A kormánnyal kötött költségvetési megállapodás (sic!) megkétszerezte a működés anyagi forrásait. A közeljövőben nagyon jelentős bérrendezés történik, s a MATE vonzó életpályamodellt fog kínálni a dolgozóinak. Gyuricza Csaba összegzésként elmondta: ma adottak a fejlődés belső és külső feltételei (sic!) is az egyetem számára – tartalmazza a felsőoktatási intézmény honlapján közzétett ismertetés.”
– Dicsérjünk magunkat, ha más nem teszi! A Kádár-érában is ilyesmi történt. Kétségtelenül a dolgozónép ballonkabátban és svájcisapkában elvonult a biztató szavakat rájuk szóró (aznap éppen az egy főre eső, eladott ventilátorok számában vertük meg a folyamatosan hanyatló nyugatot) tribün alatt, papírzászlókat lobogtatott, aztán kőbányait ivott, és sorban állt a békebeli virsliért. Vattacukor volt számomra a korszak szimbóluma. Én speciel a ’csavartos’- és a sípcukrot jobban bírtam. Odahaza aztán a népek bespalettáztak, és bekapcsolták a Szabad Európa rádiót. A tudathasadás elég sokáig tartott.

Nyitókép: MATE kuratórium (balról jobbra) Prof. Dr. Bedő Zoltán, Dr. Nagy István, Dr. Csányi Sándor, Lázár János, Prof. Dr. Gyuricza Csaba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás